När Microsoft köper Nokias mobilverksamhet öppnar sig många intressanta möjligheter. Frågan är vilka av Nokias nuvarande och kommande produkter Microsoft kommer att införliva i sitt eget sortiment.

Man kan utgå i från att Microsoft inte har något större intresse av Nokias billigare telefoner, alltså de som inte kör Windows Phone, Samtidigt skulle det inte vara vettigt att dumpa dem, så länge de drar in pengar. En möjlig lösning är att Lumiatelefonerna, de som kör Windows Phone, hamnar under Microsofts eget varumärke, med betoning på modellnamnet Lumia. De billigare telefonerna, Ashaserien, med flera, kan lämpligtvis säljas under varumärket Nokia som Microsoft får använda.

Så långt är det inga konstigheter. Det är när fokus flyttas uppåt i skärmstorlekarna, till surfplattor, som det blir riktigt intressant. Microsoft har redan de mindre framgångsrika Surfaceplattorna, med Windows 8 och RT. Det har ryktats om en tiotumsplatta från Nokia med Windows RT, men frågan är om en sådan får plats i sortimentet med tanke på att Microsoft knappast ger upp satsningen på Surfaceplattorna.

Nokia skulle kunna bidra med surfplattor som är mer traditionella än Surface och som tydligt konkurrerar med plattor från till exempel Apple, Samsung och Google. Men vad ska de heta? Varför inte... Lumia? Dels är Lumia på väg att bli ett etablerat namn, dels skulle ytterligare ett modellnamn medföra risken att Microsofts framtida sortiment känns vildvuxet.

Om vi tittar på vad konkurrenterna gör så har både Samsung och Google valt att använda ett gemensamt modellnamn för mobiler och plattor, Galaxy, respektive Nexus. Apple har valt olika, men besläktade, namn. Iphone och Ipad. Men att Apple har valt olika namn beror säkerligen på att både Iphone och Ipad var verkligt nydanande produkter när de lanserades. Det fanns alltså en anledning att särskilja dem från det existerande sortimentet, samtidigt som det inledande i:et i namnen anger att de tillhör samma familj.

Om vi antar att det kommer surfplattor med modellnamnet Lumia, kanske Lumia 2010, så är nästa fråga vilket operativsystem de ska köra. Samsung och Google som har samma modellnamn för mobiler och plattor kör samma operativsystem på dem, Android. Är det vettigt för Microsoft att använda olika operativsystem på besläktade produkter med samma modellnamn? Nja, kanske inte.

Rent konkret är den heta frågan om traditionella Microsoftplattor med rötter hos Nokia, alltså inte Surface, ska köra Windows Phone. Det finns flera saker som talar för det. För det första känns det vettigt rent funktionellt. Det skulle vara ett bra val vad gäller användbarhet, speciellt för mindre plattor som sjutummare.

För det andra skulle sådana produkter täppa till ett hål i det kommande Microsoftsortimentet, mellan smartmobiler och Surfaceplattorna som är lika mycket bärbara datorer som surfplattor. Om Windows Phone används skulle det vara naturligt för användare av Lumiatelefoner att ta steget upp till en Microsoftplatta, samtidigt som glappet till Surfaceplattorna minskar.