Under förra året investerade NSC i en ny superdator kallad Triolith som består av 1 200 beräkningsservrar av modell HP Proliant SL230s. Dessa har tillsammans 19 200 processorkärnor vilket innebär att man teoretiskt kan komma upp i 338 teraflops.

Niclas Andersson, teknikchef vid NSC, berättar nu att man just håller på att flytta Triolith till en nybyggd datorhall och samtidigt bygger ut den till 1 600 beräkningsservrar med 25 600 processorkärnor. Han uppger att den teoretiska prestandan vid nominell klockfrekvens på 2.2 GHz kommer att bli 450,5 teraflops.

– Till novemberlistan på Top 500 kommer vi ha tagit fram en Linpacksiffra. Få se om vi kan placera oss bland the 100 snabbaste här, säger Niclas Andersson.

Nästa större projekt som NSC är involverade i rör en större uppgradering av svenska och norska vädertjänster där SMHI ska samarbeta med norska Meteorologisk institutt kring en ny, gemensam superdator.

SMHI använder en dagsläget en superdator kallad Byvind som består av ett kluster med 140 servrar som har dubbla fyrkärniga Xeonprocessorer som ger datorkraft på 10,9 teraflops.

SMHIs it-chef Håkan Borg säger att nästa superdator ska placeras på NSC men att det är för tidigt att säga vilken prestanda den får.

– Vi är precis i början av processen och inte ens budgeten är helt fastställd.

Hos norska Meteorologisk institutt berättar kommunikationschefen Kristin Goa att man i dagsläget använder superdatorn Vilje som står hos Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU i Trondheim.

– Vilje är nummer 68 på superdatorernas topplista och där har vi tillgång till en tredjedel av datorkraften.

Niclas Andersson berättar att man nu förbereder för ett bredare samarbete med Norge.

– Nästa dator ska stå på NSC men innan den är på plats börjar vi samköra på datorsystemet Vilje. Det är fortfarande oklarheter kring storlek på finansiering och därigenom också än mer oklart vilken prestanda vi kommer nå på nästa väderdator.