I går blev det klart att Microsoft köper upp Nokias mobildivision för 7,2 miljarder dollar, motsvarande 47 miljarder kronor. Affären är betydelsefull för båda företagen samtidigt som det är slutet på en era för Nokia som nu kommer att satsa på mobil nätverksutrustning samt kartor och platstjänster.

– Med mobila enheter som den största och snabbast växande plattformen är Microsoft utspel vågat, men samtidigt en nödvändig chansning, säger Ben Wood på analysföretaget CCS Insight.

Microsoft har lyckats dåligt på marknaden för smartphones de senaste 15 åren, först med Windows Mobile och nya Windows Phone har inte nått den tillväxt som företaget hoppats på. Dessutom har få mobiltelefontillverkare förutom Nokia visat intresse för plattformen.

Enligt Ben Wood bör de potentiella problemen med uppköpet inte underskattas. Förutom köpet av Nokia genomgår Microsoft just nu den största omorganisationen i företagets historia, något som enligt honom innebär mycket stora risker.

Carolina Milanesi på analysföretaget Gartner håller med.

– Jag tror att det är en fråga om timing, och tiden rinner ut för Microsoft på den mobila marknaden. Genom att köpa upp Nokia elimineras risken för att Nokia tittar på ett annat mobiloperativsystem, säger Carolina Milanesi.

Både Ben Wood och Carolina Milanesi tror uppköpet kommer leda till att Microsoft blir det enda företaget som satsar på Windows Phone.

– Förutsatt att inget drastiskt händer med Android, säger Carolina Milanesi.

IDG News