I våras gjorde SAS klart att bolaget skulle lämna sin gamla outsourcingpartnern CSC i samband med att avtalet gick ut. Redan före sommaren stod det klart att den nya partnern är indiska Tata Consultanty Services.

– Sedan dess har vi filat på de sista detaljerna kring migrering och annat och nu är avtalet klart. Nu får vi lika mycket service som tidigare för mycket mindre pengar och halverar våra driftskostnader.
Avtalet löper över fem år och ligger enligt Hans-Petter Aanby i miljardklassen. 20 personer följer med över från den egna it-avdelningen.

Outsourcingbytet är också en del av de stora besparingar som aviserades i våras när SAS var nära konkurs. Nu börjar flygbolaget komma på kurs igen och sommarkvartalet visar vinst men trots det fortsätter stålbadet av besparingarsåtgärder.

På it-avdelningen är målet att halvera it-kostnaderna och ett led i det är att 70 procent av de anställda har fått lämna sedan i februari.

– I november förra året var vi 211 men nu är vi nere i 60, säger Hans-Petter Aanby, cio på SAS.

Men det handlar inte bara om att flytta över befintliga system till TCS. I samband med migreringen ska också en rejäl systemrensning dra igång.

– I dag har vi runt 1 200 applikationer på 1 900 servrar. I samband med migreringen försöker vi fasa ut vissa applikationer. Vi har redan påbörjat rensningen inom vissa områden, säger han.

Vad har ni för målbild, hur många ska bort?
– Låt oss säga hälften.

Avtalet med TCS innebär också att gamla system successivt ska ersättas med nya. Bland annat kommer en del molnbaserade lösningar kommer på plats i den tekniska plattformen.

– Vi får också tillgång till TCS standardiserade system för just flygbranschen.

När det gäller utvecklingssidan får SAS också tillgång till digitala innovationslabb hos TCS.

– Där kan vi testa egna lösningar – både interna och mot kunder. När vi ska göra kritiska migreringar av system eller systembyten kan vi också testa det där först.

Ni har mycket arbete framför er i höst med migrering och systemrensing. Hur ska ni hinna med att utveckla på det sätt som krävs av ett modernt flygbolag?

– Jag har delat upp it-avdelningen i två organisationer. En del arbetar med migreringen och den andra med vidareutveckling. Sedan är en del av vidareutvecklingen just att vi ersätter gamla system med nya också och det sker ju genom migreringen, säger Hans-Petter Aanby.

Bland det som utvecklas just nu är en ny internetplattform.

– Vi hoppas komma igång med den under hösten men vi gör det agilt så det är ingen big bang. Det blir del för del och inget jätteprojekt som tar flera år.

Fakta

Krispaketet som kom på plats förra hösten har som
mål att stärka SAS med 5 miljarder kronor till slutet av 2013. 3,5 miljarder är rena besparingar och där ingår it-besparingarna på 600 miljoner kronor per år. Viktiga pusselbitar i det arbetet är:

Standardisering.
Gamla egenutvecklade system ersätts med standardiserade system.

Outsourcing. Avtalet med TCS är en viktig del för att sänka kostnaderna. Det är billigare för SAS och blir en väg för bolaget att standardisera och rensa bland sina system.

Personalminskning. 70 procent av personalen på it-avdelningen har sagts upp.