På onsdagseftermiddagen avslutades hovrättsförhandlingarna mot Gottfrid Svartholm Warg. Den tidigare Pirate Bay-grundaren står åtalad för bedrägeri och för dataintrång mot Logica och Nordea.

Domen mot honom i Nacka tingsrätt överklagades av både försvaret och åklagaren och till stor del har hovrätten fått en repris av den förhandlingen uppspelad för sig under den senaste veckan. I dag var det dock dags för nya vittnesmål.

Till sin hjälp har försvaret kallat Jacob Appelbaum. Han är en internationellt erkänd säkerhetsexpert och aktivist som gjort sig känd bland annat för sitt arbete med anonymitetsnätverket Tor.

Jacob Appelbaums vittnessmål skiljde sig markant från tidigare i förhandlingen genom att bland annat citera "Creative Commons-professorn" Lawrence Lessig. Han fick också kritik av domaren för att hans svar var för omfattande och med mer innehåll än vad som frågades efter.

När han på onsdagsförmiddagen vittnade i Svea Hovrätt framförde han stark kritik mot de slutsatser som polis och åklagare dragit av materialet som hittats på Gottfrid Svartholm Wargs datorer. Gottfrid Svartholm Warg, som hävdar att han är oskyldig till dataintrången mot Logica och Nordea, har i sina vittnesmål lagt fram teorin att hans dator kontrollerats av någon annan via fjärrstyrning.

Åklagaren och polisen har dock kommit fram till att det inte finns några spår av fjärrstyrning i de beslagtagna datorerna som stämmer överens med de tidpunkter då attackerna ska ha genomförts.

Under sitt vittnesmål pekade Jacob Appelbaum på delar av polisens rapport som han menar talar mot sig själv.

– Om den var skriven av en student som jag handlett skulle jag gett den underkänt, sa han inför rätten.

I sitt vittnesmål tog han bland annat upp inställningarna i brandväggen på den av Gottfrid Svartholm Wargs datorer som ska ha används i attacken. Enligt Jacob Appelbaum har den varit öppen för en rad program utöver de som polisen tittat på som kan användas för fjärrstyrning. Bland annat ska det enligt inställningarna i datorn varit möjligt att via internet ta kontroll över datorn med hjälp av programmeringsspråken Python och Neko. Rätten fick ta del av ett exempel på ett tolvradigt Pythonprogram som skulle ge en angripare full kontroll över datorn.

Från Jacob Appelbaum fick rätten också veta hur det är möjligt att dölja spåren av en fjärrstyrning.

– Det är så enkelt att det finns bloggposter som visar hur man gör, sa Jacob Appelbaum.

Polisens expert bakom den kritiserade utredningen håller dock i sitt vittnesmål fast vid polisens ursprungliga utredning där direktiven varit att undersöka de program för fjärrstyrning som Gottfrid Svartholm Warg i förhör har sagt finns på datorn.

Det återstår dock att de vilken vikt hovrätten lägger vid Jacob Appelbaums expertvittne. Ingen av sidorna hävdar egentligen att det är omöjligt att datorerna kan fjärrstyras, frågan är om det skett.
Även i övrigt är båda sidorna i stort sett överens om hur angreppen mot Nordeas och Logicas datorer gått till och att det är Gottfrid Svartholm Wargs datorer som varit inblandade.

Skillnaden är att Gottfrid Svartholm Warg hävdar att en eller flera av hans vänner i hackerkollektivet The Lattice Team ligger bakom. Rätten har också att ta ställning till de chattkonversationer som diskuterar intrången och som åklagaren anser kan bindas till Gottfrid Svartholm Warg.

Dom i målet avkunnas om två veckor.