Amerikanska NSA har lyckats kringgå en rad krypteringslösningar som används på nätet, genom en kombination av bland annat superdatorer och bakdörrar inbyggda i säkerhetsprodukter. Detta enligt ett avslöjande som The Guardian, New York Times och Pro Publica gemensamt ligger bakom.

NSA har knäckt krypteringsprodukter som ingår i e-handels- och banksystem, samt sådana som används för att hantera affärshemligheter och medicinsk information. Avslöjandet bygger på dokument som har läckts av Edward Snowden.

Förutom att använda superdatorer för att knäcka kryptering har NSA samarbetat med amerikanska och utländska it-företag för att bygga in bakdörrar i deras produkter.

NSA lägger över 250 miljoner dollar per år i projektet Sigint Enabling, som går ut på att få företag att göra sina kommersiella produkter lättare att utnyttja.

Vilka företag det rör sig om framgår inte av rapporteringen.

Utöver detta har GCHQ, den brittiska motsvarigheten till NSA, försökt hacka sig in i skyddad trafik hos Google, Yahoo, Facebook och Microsofts Hotmail, enligt tidningarna.

NSA har också jobbat i flera år för att försvaga internationella kryptostandarder. NSA ska exempelvis ha planterat sårbarheter i en krypteringsstandard som antogs i USA 2006 av landets teknikorgan NIST.