Framför allt tror Henrik Tingwall att det är de så kallade kronikerna, personer som har ett ständigt behov av mediciner, som kan dra nytta av att köpa receptbelagd medicin.

– Huvudsakligen handlar det här om att förbättra servicen och göra det enklare för kunderna att få tag på sina mediciner. Vi har haft e-handel på Apoteket.se i flera år, men nu ser vi precis som alla andra att mobilen blir viktigare, säger Henrik Tingwall.

Just receptbelagd medicin är inte som vilken vara som helst, och Apotekets behandling av personuppgifter står under uppsikt av Datainspektionen. Apoteket genomför regelbundna intrångs- och säkerhetstester, som en del av detta. Men det krävs också en lösning för inloggning, och där har Apoteket valt mobilt bank-id. Målet med att bygga en mobilsajt framför att ta fram flera appar var att den mobila lösningen skulle fungera för fler, men den blir avhängig vilka operativ som fungerar tillsammans med mobilt bank-id.

– En intressant aspekt är att det med mobilt bank-id finns en de facto-standardlösning. Den kommer att öppna upp mycket, säger Henrik Tingwall.

Apoteket har i huvudsak utgått från den befintliga e-handeln på Apoteket.se, där det redan i dag går att handla receptbelagd medicin med bank-id. Mobilsajten är kopplad till samma betalväxlar och samma receptregister som den befintliga e-handelssajten.

– Vi har inte behövt bygga från scratch. Vi har tagit fram ett mobilanpassat skal, plus implementation av mobilt bank-id. Men vi har ändå lagt ner tid, flera hundra utvecklingstimmar, främst på olika säkerhetslösningar, säger Henrik Tingwall.

Ungefär ett år tog det från att arbetet inleddes till lansering av möjligheten att köpa receptbelagd medicin via mobilsajten.

För den som skaffat mobilt bank-id, och har ett utskrivet recept, är det sedan bara att beställa genom mobilsajten. Betalningen sker antingen genom faktura eller med betalkort, och den som har frikort kan även använda det. Medicinen kan sedan levereras hem eller till en av Apotekets butiker. Undantaget från hemleveransen är mediciner med narkotikaklassning eller de som kräver kylning - de måste hämtas på ett Apotek, eftersom de omgärdas av särskilda regler. Den fysiska handeln är inget som Apoteket utesluter – de ska komplettera e-handeln och sen är det upp till kunderna själva att välja hur de vill handla.

– Med mobilen erbjuder vi våra kunder ytterligare ett sätt att komma i kontakt med Apoteket, men att det är kunden som väljer hur de ska nå oss och när, säger Henrik Tingwall.

I dagsläget använder en tredjedel av de som besöker någon av Apotekets sajter en smarttelefon eller surfplatta, enligt Henrik Tingwall, och det är en av anledningarna till att Apoteket väljer att satsa på den mobila handeln. Han tror att kunderna är redo.

– Ja, men det kan dröja lite innan kunderna upptäcker den här möjligheten, men det kommer att ta fart. Först nu finns en säkerhetslösning som börjar bli mogen och det börjar bli en kritisk massa av användare. Tidigare var det en omogen mobilmarknad, först nu går det här att lösa, säger Henrik Tingwall.

Fakta

I dagsläget fungerar mobilt bank-id med följande mobiloperativ:

IOS 4.3 och senare på Iphone, Ipod Touch och Ipad.

Android 1.5 och senare på mobiltelefoner och surfplattor. För surfplattor utan stöd för 3G krävs Android 2.2 eller senare.

Windows Phone 8.

Källa: bankid.com.