Stockholmsföretaget KNC Miner söker just nu tre projektarbetare för att få hjälp med att dela ut ungefär 1 000 Bitcoingrävare till kunder. Företagets vd Andreas Kennemar säger att det rör sig om hundratals personer som kommer att hämta sina beställningar direkt från företagets kontor i Stockholm.

– Vi räknar med att det kommer kunder från hela världen, säger han.

Anledningen till att många kunder väljer att resa i stället för att få sina maskiner skickade är att de har bråttom att koppla in sina nya grävare. Bitcoinsystemet är nämligen konstruerat så att det krävs mer datakraft för att utvinna en Bitcoin allt eftersom tiden går och fler grävare kopplas upp.

– Ju snabbare du kopplar in din maskinen ju större chans har du. Det är lite guldrush 2.0, säger Andreas Kennemar.

Han jämför de Bitcoingrävare som redan finns på marknaden med spadar och företagets egna med grävmaskiner. KNC Miners maskiner är byggda kring en Asic, en specialkrets, som är framtagen speciellt för att lösa den algoritm som krävs för att utvinna Bitcoin. Enligt företaget är de nya maskinerna 10 till 100 gånger snabbare än de som tidigare funnits på marknaden.

Utvinningen av Bitcon kan beskrivas som en avancerad matematiktävling. Ett problem delas ut och den som först löser det givna problemet får en utdelning på 25 Bitcion. Ju fler som är med och löser problem, ju svårare blir det.

Den dyraste grävaren bland KNC Miners produkter kostar 50 000 kronor och den billigaste 15 000. Den första omgången maskiner, som kommer att delas ut i Stockholm i slutet av månaden, är redan slutsåld enligt Andreas Kennemar. I den andra omgången är priset på den dyraste maskinen satt till 30 000 kronor, något som ska reflekteras i att den levereras senare och alltså får hårdare konkurrens i tävlingen om den digitala valutan.