Här kan du se video från Intels presskonferens.

Intel har haft svårt att locka tillverkare av mobiltelefoner att välja något annat än Armbaserade processorer. Nu presenteras en ny generation Atomprocessorer som inledningsvis bygger på 22-nanomtersteknik men under nästa år ska tillveras med 14-nanometersteknik.

I satsningen på mobiltelefoner ingår även ett nytt 4g-modem, XMM 7260 där det utlovas fördubbling av kapaciteten jämfört med tidigare generationer.

Bland de företag som valt att använda den nya Atomprocessorn Bay Trail märks det nystartade företaget Aava Mobile som under Intel Developer Forum presenterar en surfplatta med skärm på 8,3 tum och har Windows 8.1 som operativsystem.

Intel uppger att Bay Trail-processorn ska vara så billig att en del av de surfplattor som kommer kring årsskiftet får ett pris på under tusen kronor.

I det nya utbudet av strömsnåla processorer är det Quark X1000 som slår alla rekord. Den ska bara dra en tiondel så mycket ström som Atomprocessorerna och är en femtedel så stor som dessa. Det innebär att man ska kunna använda den i armbandsprodukter, typ smarta klockor samt glasögon och andra typer av små apparater.

Under sitt inledningsanförande på utvecklarkonferensen visar Intels nya vd, Brian Krzanich exempel på detta. Han talar om kroppsburna enheter där låg strömförbrukning och storlek är viktigare än prestanda.

Intel har även introducerat en specialversion av Core i3-processorn som ska vara särskild lämpad för just surfplattor. Core i3-4012Y drar nämligen bara 4,5 watt vilket gör den lämpad för fläktlösa produkter och innebär att batteritiden kan förlängas med 50 procent.

Lägre strömförbrukning är även ledordet för produkter som bygger på den nya arkitekturen Broadwell som förväntas dyka upp i kompakta datorer och servrar under nästa år. Här utlovas 30 bättre prestanda samtidigt som även strömförbrukningen sänks med 30 procent. Detta åstadkommer man bland annat genom att gå över till 14-nanometersteknik över hela linjen.

Även på serversidan har det strömsnåla tänket fått fäste där Intel satar på 64-bitars Atomprocessorer för både mikroservrar och svala lagringsplattformar. I de lite större servrarna är det en nya version av Xeon som gäller och Intel uppger att Xeon E5-2600 v2 drar 45 procent mindre ström samt är 50 procent snabbare jämfört med föregående versioner.

Bland de serverleverantörer som valt att satsa på denna processor märks både Lenovo, SGI och IBM. IBMs nya server i serien System x kallas Nextscale System där man kan får 84 servrar med drygt 2 000 processorkärnor i en och samma låda.

Fakta

Intel har arrangerat utvecklarkonferenser sedan 1997. Höstens konferens pågår denna vecka i Moscone Convention Center i San Francisco.