1. Hur går en sådan här övergång till rent praktiskt?

– Vi har fått bygga ett system för att ta emot nu-domänen och i ett visst ögonblick skickades databasen över och laddades upp i vårt system. Det var det som skedde i början av september. Samtidigt som skiftet sker måste katalogen mot internet fungera så att ingen märker något. Det har också varit ett komplext arbete som gjorts innan eftersom det krävts en hel del konvertering.

2.
Gick det bra?

– Ingen har hört av sig och det är det bästa tecknet. För de svenska kunderna är det ju en fördel att det blir enklare att få kontakt när toppdomänen ligger hos oss.

3. Det sägs att ni dubblerat er serverkapacitet – stämmer det?

– Nja, kanske inte direkt dubblerat, men eftersom vi vill hålla toppdomänerna separerade har vi sett till att de inte ligger i samma system eller på samma plats. Vi har etablerat en ny datahall så det här har varit ett stort projekt.

4.
Hur stor är nu-domänen jämfört med se-domänen?

– I dag finns det 240 000 nu-domäner och se-domänerna är 1,3 miljoner ungefär.

5.
Är det mest svenskar som registrerat nu-adresser?

– Ja, svenska företag och privatpersoner står för ungefär 65 procent. Därefter kommer holländska användare, ordet nu betyder samma sak där.

6.
Hur fungerar det ekonomiskt?

– Vi tar ut ett grossistpris eftersom vi inte säljer själva domänadresserna för nu-domänen. Jag kan inte avslöja priset men flera webbhotell har sänkt sina priser sedan vi tog över, så mycket kan jag säga.

7.
Är det vanligt att en organisation driver flera toppdomäner?

– Rätt vanligt. Vår franska motsvarighet driver runt 15 toppdomäner och Verisign, som är en riktigt stor aktör, kommer att driva kanske 200. Nu när det kommer fler toppdomäner blir det säkert vanligare för det är dyrt att starta en toppdomänsadministratör.

8.
Skulle ni vilja driva fler toppdomäner?

– Om några år kan jag tänka mig att vi tittar vidare på fler toppdomäner. Eftersom vi är en stiftelse kan vi inte ta hand om vilka toppdomäner som helst utan de måste ha en svensk anknytning. Toppdomänen stockholm drivs av en annan administratör, men den skulle vi vara öppna för. Eller om Göteborg skulle vilja starta en egen toppdomän. Däremot kan vi inte driva Wales toppdomän.

9.
Har domännamnens betydelse generellt minskat?

– Där finns två parallella trender. Samtidigt som det jobbas mer med peer-to-peer och liknande så pågår också en trend där allt fler företag och privatpersoner skaffar egna adresser. Många vill inte längre blogga från gratistjänster utan ha sin egen identitet på nätet. Övervakningsdebatten har också gjort sitt till där. Fortfarande får vi 50 000–100 000 nya se-domäner varje år.

Fakta

Namn: Danny Aerts.

Gör: Vd på Punkt SE som sköter den svenska toppdomänen.

Karriär: Började på holländska teleoperatören PTT och arbetade genom ett samarbete också på Telia. Har också jobbat på bland annat Geab, Ericsson och Spray – där han blev vd 2004. Är vd för Punkt SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur, sedan 2006.

Fritid: Tränar pojkar i fotboll och ägnar också en hel del tid åt sin stora trädgård.

  • Sedan 1998 har nu-domänen skötts av World Names. I januari beslutade World Names dock att lämna över ansvaret för administration och drift till Punkt SE. Övergången avslutades den 2 september.
  • Stiftelsen Internet Users Society Niue är dock kvar som förvaltare för nu-domänen.