Allt fler kallar sig digitalchef eller cdo efter engelskans chief digital officer. Analysföretaget Gartner spår att en fjärdedel av alla företag har en cdo om två år.

– Många företag som rekryterar digitalchefer jagar tillväxt och betraktar sitt digitala innehåll som den främsta källan för tillväxt under de kommande tio åren, säger Mark McDonald, analytiker på Gartner, till IDG News.

Det globala nätverket CDO Club har medlemmar från reklambyråer, mediebolag, industriföretag, välgörenhetsorganisationer och myndigheter. Antalet digitalchefer i USA har ökat markant på senare år.

– När jag började mäta för två år sedan fanns det 75 digitalchefer världen över. I dag finns det minst 300 enbart i de globala storföretagen. säger David Mathison, grundare till CDO Club.

Digitalchefen kan spela många olika roller. Industriföretag som Electrolux i Sverige har en digitalchef som utvecklar digitalt innehåll och tjänster utifrån företagets industriprodukter. Inom mediebranschen handlar det om att konvertera gratisläsare till betalade kunder. Ett exempel är Michael Smith, som 2010 utsågs till den första digitalchefen på Forbes Media för att öka antalet betalande onlineläsare. I dag arbetar han med samma uppgift på Hearst Magazine.

– Jag fattar inga teknikbeslut, de fattas ute i organisationen och av it-avdelningen. Min roll är att öka omsättningen genom att utveckla affärerna. Jag bryr mig inte om Exchangeservrar, webbservrar eller sådant, säger Michael Smith.

Genom att använda en kombination av analyser, verktyg för att administrera och hantera innehåll och kunderbjudanden har företaget ökat antalet användare trefaldigt sedan 2010, till 45 miljoner unika besökare per månad.

På Columbiauniversitetet i New York utvecklade digitalchefen och professorn i medie- och kommunikationsvetenskap, Sree Sreenivasan, en sajt förra året, Coursera.

På den sajten kan studenter från hela världen teckna sig för gratis onlinekurser. De första tre kurserna som gavs uppges ha lockat till sig över 100 000 studenter.

Läs också:

Länken mellan kunden och affären
Digitalchefen är ofta länken mellan kunderna och allt innehåll som finns lagrat i företagens system. En sådan är Nina Dufmats på mediebyrån Mindshare i Göteborg. Läs mer.

Navet i mediejättens digitala affärer
Den digitala affärsutvecklingen är så viktig att allt fler företag måste ha en digitalchef. Uppgiften kan inte outsourcas, anser Rikard Steiber, cdo på mediebolaget MTG.
Läs mer.

Fakta

  • Medan cio:n ser till att systemen som driver affärerna fungerar, utvecklar digitalchefen den digitala affären. Cdo:ns ska exploatera företagens växande datamängder. Målet är att omvandla data till intäkter.