I våras kom första versionen av Xperia Z och följdes sedan upp med den något enklare modellen ZR och surfplatteliknande Z Ultra. I slutet av september dyker dessutom Z1 upp i handeln där Sony främst satsar på förbättringar av kameradelen.

Gemensamt för samtliga modeller är att de ska vara mer slagtåliga och helt vattentäta, en trend som även Samsung börjat haka på i Active-serien. Även de flesta övriga konkurrenter har länge haft en eller två modeller som ska vara lite extra tåliga, men då får man räkna med att de ser klumpigare ut eftersom de väger mer och är tjockare.

Jag har tittat lite närmare på Sony Xperia Z Ultra och lilleborsan ZR. Båda uppfyller kraven IP55 och IP58 som innebär att de kan ligga på en och en halv meters djup i åtminstone en halvtimme. Förutsättningen är givetvis att man inte har några luckor för sim-kort och liknande öppna.

Tidigare har jag testat toppmodellen Xperia Z och kan notera att Sony genomfört en liten, men ganska viktig, designändring på ZR. Det handlar om hur man startar filmning. ZR har försetts med en större fysisk knapp på sidan och det blir möjligt att börja filma under vatten. Med Z-modellen måste man inleda filmningen ovanför vattenytan.

Video: Här tar sig Xperia-lurarna ett dopp.

ZR har en lite enklare skärm på 4,5 tum och är 10,5 millimeter tjock. Xperia Z har 5-tumsskärm och är 8 millimeter tjock.

Med Z Ultra har Sony minskat tjockleken till imponerande 6,5 millimeter trots att skärmen är så stor som 6,4 tum, alltså något större än närmaste konkurrenten Galaxy Mega som är 6,3 tum.

Upplösningen är 1 920 x 1 080 vilket gör att man får plats med väldigt mycket information.

Frågan är hur användbar jättetelefonen är. Som vanligt hänger mycket på hur man har tänkt sig att använda den.

Själv är jag en flitig användare av sociala medier och det går inte att komma ifrån att en större skärm underlättar hanteringen om man inte har möjlighet att sätta sig vid datorn. Ytterligare ett användningsområde är konsumtion av långa dokument och då kanske särskilt e-böcker där Sony sedan gammalt har ett brett utbud av e-bokläsare.

Jag föredrar digitala böcker och har under senare år blivit en flitig kund på Biblioteket.se där jag laddar ner e-böcker helt gratis. Så för mig är det underbart att kunna läsa böcker på en högupplöst skärm som har inbyggd belysning, något som de renodlade e-bokläsarna saknar.

Om jag sedan tar med mig den här e-bokläsaren till badrummet eller stranden behöver jag inte heller oroa mig för vattenstänk, sand eller att tappa den i backen.

Fakta

Har full hd-skärm på 6,4 tum och är 6,5 mm tjock. Den har en Snapdragon 800-processor, väger 212 gram och kostar cirka 6 000 kronor.

Betyg (1–5)

Storlek/form: 4

Användarvänlighet: 4

Prisvärdhet: 3

Funktioner: 4

Känsla: 4

Medel: 3,8

Kan filma i hd-kvalitet under vatten, har en skärm på 4,55 tum, väger 138 gram och kostar ungefär 4 800 kronor.

Betyg (1-5)

Storlek/form: 3

Användarvänlighet: 4

Prisvärdhet:3

Funktioner: 4

Känsla: 4

Medel: 3,6