Computer Sweden har tagit del av en mejlväxling mellan Oracle och Riksantikvarieämbetet om supportavtal och licensregler för Oracles databas. Bakgrunden är att Riksantikvarieämbetet är på väg att byta ut Oracles databas mot PostgreSQL.

1. Behöver inte support

I maj var det dags att förnya supportavtalet, vilket Riksantikvarieämbetet inte ville göra. Den enkla anledningen till det var att supporten ska upphöra för den version av Oracles databas (9.3) som Riksantikvarieämbetet vill fortsätta använda under en begränsad tid.

2.
Måste ändå köpa support

Oracles representant skriver i ett mejl den 15 maj att Riksantikvarieämbetet måste förnya supportavtalet, med motiveringen att det finns ett annat aktivt supportavtal och att en kund måste ha samma supportnivå för alla exemplar av Oracles databas som används. Det andra supportavtalet förlängdes i februari. Om Riksantikvarieämbetet inte hade betalat den räkningen skulle de ha sluppit betala räkningen för det andra supportavtalet i maj.

3. Måste sluta köra databasen

Alternativet till att förnya supportavtalet skulle vara att licenserna, för vilka supportavtalet som ska förnyas gäller, förklaras ogiltiga. I klartext får inte Oracles databas användas på vissa servrar längre, trots att Riksantikvarieämbetet en gång köpt licenser för den. Och det ska inte gå att omaktivera licenserna om de en gång avaktiverats.

4. Det finns ingen support

Börje Lewin som är it-arkitekt på Riksantikvarieämbetet förklarar nu i ett mejl att Oracle snart inte ens erbjuder någon support för den version av databasen som dispyten gäller. Svaret från Oracle blir att det inte spelar någon roll, att alla installationer av Oracles databas på Riksantikvarieämbetet måste täckas av supportavtal, med tillhörande avgifter, på samma nivå.

5. Blir riktigt arg

Nu börjar Börje Lewin tappa tålamodet. Han lyckas gräva fram information från Oracle som han tycker visar att Riksantikvarieämbetet ska kunna fortsätta använda en gammal version av databasen utan supportavtal. Dessutom nämner han att han tänker ta kontakt med Computer Sweden och berätta om vad som hänt. Nu involveras högre chefer på Oracle i ärendet.

6. Slipper betala

Oracle gör en kovändning och förklarar i ett mejl den 27 maj att supportavtalet inte behöver förnyas. Riksantikvarieämbetet kan fortsätta använda den gamla versionen av databasen utan support.


Fotnot: Oracle har getts möjlighet att prata om mjukvarulicenser med Computer Sweden, men har avböjt.

Fortsätt läs: "Vägra betala för krånglet"