Tio år efter att Apple presenterade den första persondatorn med 64-bitarssystem kommer företaget med den första, brett lanserade telefonen som har en 64-bitarsprocessor. Den nya Armbaserade processorn A7 var en av de största nyheterna i Iphone 5S och få visste om att processorn fanns.

– Att Apple väljer att gå över till 64-bitars arkitektur redan nu är lite överraskande. Det går nog inte helt att utesluta att Apple genom att vara först med 64-bitar vill övertyga världen att man fortfarande har ett tekniskt försprång i förhållande till konkurrenterna. Särskilt då i avsaknad av andra stora nyheter i de senare modellerna, säger Mattias Rosberg, utvecklare på Jayway.

På pc-sidan påbörjades övergången till 64-bitarsplattormen kring 2005 när Microsoft lanserade Windows XP x64 Edition för Intels nya 64-bitarsprocessorer i Pentium 4-serien. Bland de fördelar som nämndes då var möjligheten till att få större cacheminnen, bättre strömsparfunktioner och inbyggt skydd mot exekvering av skadlig kod.

Dessutom innebar övergången till 64 bitar att man kunde förse datorerna med mer än de 4 GB som tidigare varit gränsen.

– Även på mobilsidan ökar minnesbehovet succesivt i takt med att mobilerna kör fler och fler parallella program och inför stöd för multiuseranvändning. Inom en snar framtid nås rimligtvis gränsen på dryga 3 GB som finns i 32-bitarsarkitekturen, säger Mattias Rosberg.

Frågan är då vad detta plattformsbyte innebär för apputvecklarna. Mattias Rosberg tror inte att det blir något större bekymmer inledningsvis eftersom många redan tvingats till ganska omfattande uppdateringar för att få apparna att fungera med IOS 7.

– För appar som använder sig av nativekod kan man tänka sig att man i framtiden behöver komplettera med bibliotek som är kompilerade mot 64-bitars aktitektur för att maximera prestandan.

Den stora ruschen mot 64 bitar lär komma nästa år i samband med att Google uppdaterar Android med 64-bitarsstöd för att fullt ut kunna utnyttja Arm v8-arkitekturen, något som bedömare tror kommer i Android 5.0. Nyligen har företrädare för Samsung meddelat att man har siktet inställt på 64-bitar och med produkter som Galaxy Note 3 som har 3 GB arbetsminne ligger man redan vid gränsen för vad dagens teknik klarar.

Fakta

Den första 32-bitarsprocessorn från Intel var 386 som kom 1986. Intels första 64-bitarsprocessor Itanium, utvecklad i samarbete med HP, släpptes sommaren 2001.

2003 lanserade AMD K8, företagets första 64-bitarsplattform som används i serien Athlon 64 sedan hösten 2003.
G5, en 64-bitars PowerPC-processor, lanserades i Apples Mac G5 sommaren 2003. Den utvecklades av IBM. G5-modellen var den första persondatorn med 64-bitarssystem och marknadsfördes som världens snabbaste persondator.