Redan vid lunchtid i går började överbelastningsattacken märkas av, men då lugnade det åter ner sig efter några timmar. På kvällen tog det fart igen, men det var först i morse som effekterna av överbelastningsattacken började påverka på allvar. Från lunch har det börjat fungera bättre, men ännu finns följdeffekter kvar.

– Från kvart över åtta i dag har det varit svajigt. Sedan några timmar har funktioner kommit igång igen, men det är inte tillförlitligt ännu, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken.

Det är Skånetrafikens sajt, telefoni, system för kortbetalningar och mejl som påverkats. Tåg- och busstrafik har däremot fungerat som vanligt under angreppet. Resenärer som inte kunnat köpa biljetter på grund av de utslagna kortbetalningarna har fått kliva ombord och lösa det tillsammans med personal på tåget, uppger Ulrika Mebius.

– På de flesta större stationer kan man betala med kontanter. På mindre stationer där det bara går att betala med kort har vi informerat att man får ta kontakt med en tågvärd så löser de det, säger hon.

Ulrika Mebius säger också att man på Skånetrafiken vet vem det är som står bakom och att händelsen polisanmälts.

– Vi har koll på var det kommer ifrån, men jag säger inget mer än så. Vi har lämnat det till polis och de får sköta det, säger hon.

Vad gör ni för att komma till rätta med problemen?

– Dels är det polisspåret, och sen jobbar vi otroligt nära våra leverantörer, säger Ulrika Mebius.

Vad dagens attacker kan ha kostat Skånetrafiken i pengar, och vilka lärdomar de drar inför framtiden är alldeles för tidigt att säga uppger hon, eftersom de fortfarande befinner sig mitt i stormen.

Computersweden.se har även sökt Skånetrafikens it-chef Patrick Lindqvist, som avböjer en intervju på grund av att han har för mycket att göra.

– Just i dag, med tanke på den krisnivå som råder måste jag hänvisa till vår pressansvarige, säger han.