Först en version för Iphone. Sedan en för Ipad. Och därefter åtminstone en Androidversion.
Det är jobbigt att vara apputvecklare. Även om det går att återanvända stora mängder av programkoden i en app för flera plattformar är det alltid en del av koden som måste skrivas om och det är jobbigt att hålla reda på flera kodbaser och versioner.
Lösningen på problemet är förstås att välja en utvecklings- och driftmiljö som fungerar på flera plattformar. Idealet är att skriva programkoden en gång för att den sedan ska fungera på Iphone, Ipad, Androidtelefoner, Androidplattor och kanske till och med på Windows Phone och Windows 8/RT.
– Den här diskussionen förs alltid när vi pratar med kunder. Som jag ser det finns det två spår, antingen webbaserade lösningar med ramverk som Jquery tillsamans med Phonegap eller större verktyg som till exempel IBMs Worklight. Worklight är en ruskigt bra produkt, som dock fortfarande har ett par licensrelaterade utmaningar, säger Andreas Sjöström, globalt ansvarig för mobila lösningar på konsultföretaget Sogeti.
Problemet med att skapa webblösningar som fungerar på flera plattformar är att funktionaliteten inte blir lika bra som med lösningar för specifika plattformar. Prestanda blir sämre och apparna blir inte helt anpassade utseendemässigt. Prestandaproblemen gäller kanske främst grafik, vilket påverkar användarupplevelsen.
– Om det är en väldigt enkel app kanske det går att använda en lösning som fungerar på flera plattformar, men det blir sällan bra för icke-triviala appar, säger Jonas Petersson, expert på mobilutveckling på Sogeti.
– Det bestäms från fall till fall. Vi har genomfört projekt med webbteknik, till exempel för dokumenthanteringssystem, säger Conny Svensson, chefsarkitekt och mobilstrateg på CGI Sverige.
I projektet för dokumenthantering skapade CGI en hybridlösning. Dokumenthanteringen gjordes med webbteknik, vilket innebär att den fungerar i allt från smarttelefoner till vanliga datorer. Sedan infogades den lösningen i appar för IOS och Android, i vilka det går att spara dokument och att arbeta offline. För övriga plattformar får användarna nöja sig med webbappen för att titta på dokument.
Kontentan är att webbteknik som ger appar som fungerar på flera plattformar fungerar för grafiskt enkla appar, till exempel för informationsvisning. Om det är viktigt att få fram en app för användning på bred front snabbt är webbteknik ett alternativ.
Om det ställs höga krav på bra prestanda för till exempel grafik är det fortfarande teknik som är anpassad för specifika plattformar som gäller, till exempel språket Objective-C för IOS.
– En webblösning som är baserad på html5 ger för det mesta inte samma användarupplevelse som en app som utvecklats specifikt för en plattform, säger Conny Svensson.
- Den webbteknik som används för mobilappar är språken html5, Javascript och css.
- Det går att använda ramverk, exempelvis Jquery och Phonegap Worklight, som håller reda på skillnader mellan olika operativsystem, till exempel vad gäller utseende för apparna.