Sakernas internet, fysiska föremål uppkopplade mot nätet, kommer att generera helt nya möjligheter att samla in data. Men vad ska man göra med alla data? Det var en av utgångspunkterna under ett seminarium på konferensen Nordic APIs där Ronnie Mitra från Layer7, affärsutvecklaren David Henricsson Briggs, evangelisten Bradford Stephens och utvecklaren Ellen Sundh deltog.

– När du har ett stort företag som samlar in stora datamängder är det ett enormt stort steg att öppna upp för andra. Ingen vill vara först, sa David Henricsson Briggs.

– Vi kan öppna upp det för andra och de kan skapa det som företagen velat ha så länge. Det kommer att vara det riktiga sakernas internet, det kommer inte att härstamma från något vd-beslut, sa han.

Han fick medhåll av Bradford Stephens, som menade att storföretagens ovilja att öppna upp sig för andra försenar framväxten av sakernas internet, och därmed möjligheter till nya affärsmodeller.

– Tills storföretagen börjar omfamna api-hantering och även gör data tillgängliga så kommer de att ligga efter nya företag som bygger sina affärsmodeller runt api:er, dataflöden och liknande, sa Bradford Stephens.

Ett av sätten att tjäna pengar på de nya datamängder som kommer att genereras av sakernas internet är annars helt enkelt att kunna kartlägga än mer av vad du gör i livet - fysiska saker som när du ringer på en dörrklocka eller startar tvättmaskinen.

– Här finns en möjlighet att samla in och handla med sådan data, sa Bradford Stephens.

Inte helt otippat kom en del av seminariet därefter att handla om säkerhet och integritet.

– Det är intressant att vissa är beredda att sälja sin integritet. attityden skiljer sig mellan olika länder. I Tyskland är det en stor fråga, men i Sverige är man mer benägen att göra det, sa Ellen Sundh.

Seminariedeltarna var eniga om att tekniken finns redo, att det finns produkter som utnyttjar tekniken på ett vettigt sätt och att det finns ännu fler produkter som skulle kunna innebära ett genombrott - men att något genombrott inte skett.

– Det har inte tagit fart. Att lamporna tänds när jag kommer hem är häftigt, men inte livsförändrade. Vi väntar fortfarande på att det stora ska hända, sa Bradford Stephens.

Enligt Ellen Sundh kommer den stora framgångsfaktorn att vara när ngon hittar ett sätt att få flera delar av ditt liv att fungera ihop.

– Om det går, och allting talar samma språk, så kommer det att vara ett steg mot genombrott, sa hon.