I dag avslöjar Dagens Nyheter att svenska polisen kartlägger romer i Sverige. 4 029 personer, varav många ostraffade vuxna och över tusen barn, finns i registret. Där finns exempelvis 52 tvååringar. Enligt DNs uppgifter har polisens ambition varit att skapa ett sökbart register över Sveriges romer.

Av DNs avslöjande framgår att polisen använder sig av avancerad analys- och visualiseringsmjukvara, vars syfte bland annat är att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism. Det handlar om Analyst's Notebook, skapad av företaget I2 Group, som 2011 köptes upp av IBM. Den version som polisen använder är av versionsnumret att döma inköpt innan I2 gick upp i IBM.

Analyst's Notebook finns även med på Wikileaks nyligen publicerade lista över övervakningslösningar som underrättelsetjänster runt om i världen använder.

Enligt IBMs säljmaterial kan mjukvaran snabbt koppla ihop olika typer av data, identifiera nyckelpersoner, händelser, mönster och trender, och "öka förståelsen för strukturen, hierarkierna och metoderna i nätverk med kriminella, terrorister och bedragare".

Mjukvaran, som svensk polis alltså använder för att kartlägga romer, har enligt uppgift ett listpris på drygt 120 000 kronor för en version som flera användare kan utnyttja.

Här presenteras Analyst's Notebook i en säljfilm från IBM: