Det är knappast någon hemlighet att minnesdatabaser ger mycket bättre prestanda än traditionella diskbaserade databaser. SAPs minnesdatabas Hana är ett exempel – och under veckans Openworld i San Francisco är det Oracles tur att basunera ut alla fördelar med den nya tekniken. Företagets vd Larry Ellison ägnade en stor del av sitt öppningsanförande åt att prisa tekniken som han anser ger 100 gånger snabbare databasförfrågningar än i traditionella system.

– Nu kan databaserna hantera miljarder kolumnrader i djävulska hastigheter, säger Larry Ellison och lovar att processen för att hantera detta är oerhört smidig.

– Säg bara till hur mycket minne du vill använda i datorn och vilka partitioner eller tabeller som ska ligga i minnet så sköter systemet resten.

För de företag som vill få tillgång till den nya tekniken direkt introducerar Oracle något som man kallar Big Memory Machine, den Sparcbaserade servern M6-32 som ska vara marknadens snabbaste i sitt slag. Här har man tryckt in hela 32 TB arbetsminne och dubbelt så många processorkärnor som i föregångaren M5.

I vanlig ordning passar Larry Ellison på att racka ner på konkurrenternas produkter men i det här fallet undviker han att förringa SAPs Hana. I stället ger han sig på IBM och säger att M6-32 är dubbelt så kraftfull som IBMs P795, men bara kostar en tredjedel så mycket.

– Det här är världens snabbaste server för hantering av minnesdatabaser.

Big Memory Machine kostar visserligen 20 miljoner kronor, men Larry Ellison anser att det är långt under konkurrenternas priser. Något han undviker att tala om är att Oracles system kräver en lång rad program, inte minst för databashantering där företaget länge har kritiserats för sina höga licenskostnader.

Bland övriga nyheter från inledningen av Openworld märks en produkt kallad Oracle Database Backup Logging Recovery Appliance som är tänkt att användas för säkerhetskopiering av innehållet i minnesdatabaserna. Den ska ha stöd för att återställa material från olika tidsloggningar samt ha administrationsfunktioner som gör det möjligt att säkerhetskopiera direkt till Oracles publika molntjänster.

Fakta

Oracles nya server Super Cluster M6-32 går att få med 32 Sparc M6-processorer och 1 024 minnesmoduler på vardera 32 GB. Den rymmer 32 hårddiskar och 32 utgångar för 10 Gbit-ethernet.
Pris: 20 miljoner kronor.