Efter Edward Snowdens avslöjande om massavlyssning av elektronisk kommunikation från amerikanska och andra staters underrättelsetjänster ökar intresset för kryptoappar för vanliga användare. Nu står tjänster som Mailpile, Wickr och Cryptocat i kö för att presentera nya smarta sätt för att skydda våra privatliv från snokande underrättelsetjänster.

Svenska Heml.is hoppas locka den som annars använder Whatsapp eller Kik för sina meddelanden till ett säkrare sätt att skicka meddelanden. Peter Sunde, känd från Pirate Bay och en av grundarna bakom Heml.is, tycker att de system för krypterade meddelanden som finns på mobilen i dag är för krångliga att använda.

– Det som vi tänkt på väldigt mycket är att det ofta är tekniker som byggt teknik för andra tekniker. För mig blir det en form av klassfråga när bara de som har kunskap eller tid nog att lära sig vad som är det bästa kan skydda sig, säger han.

Med Hemlis hoppas han och medgrundarna Linus Olsson och Leif Högberg kunna bygga en app för säker kommunikation som upplevs som enkel att använda. För att lyckas letar företaget efter balansen mellan pgp och Whatsapp.

– Det kan inte bara vara att man är säker eller att man är snygg. Det måste vara en kombination, säger Peter Sunde.

Han säger att han inte är överraskad över Snowdens avslöjanden och att idén till Heml.is har funnits en tid hos grundarna.

– Jag har jobbat och pratat om den här typen av tjänster i väldigt många år och varit väldigt involverad. Men när det avslöjas och blir skandal, då förstår folk hur viktigt det är och det var väl också det vi såg med Snowdenläckan. Vi fick det svart på vitt, säger Peter Sunde.

Startkapitalet till appen fick Heml.is in genom en gräsrotsfinansieringskampanj för snart två månader sedan och Peter Sunde bedömer att de nu är halvägs i utvecklingen av en färdig app.

– Vi har kommit en bit på vägen med ett snyggt interface och har alla grundbitar på plats, säger han.

Intresset för både appen och kampanjen har varit stort och många är uppenbarligen intresserade av att skydda sin kommunikation. Men Peter Sunde tror inte att det räcker med krypteringen för att komma till rätta med övervakningen.

– Även när man är med och bygger tekniken så måste man vara noga med att påpeka att vi ska inte behöva bygga det här. Jag ser det lite som könssjukdomar. Vi kan skydda oss med kondomer men vi utrotar inte själva sjukdomen för det. Jag vill att vi ska skydda oss så mycket som möjligt tills vi hittar ett sätt att bli av med sjukdomarna som är NSA och FRA och allt det där, säger han.

Heml.is system ska också motverka underrättelsetjänsters försök att kartlägga vem som pratar med vem genom att användarnas meddelanden skickas via företagets servrar som sedan skickar en hel ström av krypterad trafik över landsgränser där risken enligt Peter Sunde är som störst att kommunikationen kartläggs.

Trots det stora intresset för nya krypteringstjänster så tycker Peter Sunde inte att det kommer fram så mycket intressant.

– De flesta som har resurser att göra något finns i USA, men är man automatiskt diskvalificerad från att hjälpa till eftersom man måste följa Patriot Act

Själv är han dock inte orolig att utsättas från tryck från stater att avslöja sina användares kommunikation.

– De vet mycket väl vilka vi är och vi har bråkat med dem förr. De vet att det är lönlöst att gå den vägen, säger Peter Sunde.