Ett år efter att Microsoft överraskade världen med satsningen på en egen datorserie är det dags för uppföljarna av Surface RT och Surface Pro. Inte helt förvånande förses de båda modellerna med nya versioner där Surface 2 (efterföljaren till Surface RT) blir bland de första att förses med Nvidias Armbaserade processor Tegra 4 medan Surface Pro 2 får den fjärde generation av Intels Core i5-processor.

Under måndagens lanseringevent påpekar företrädare för Microsoft att Surface Pro 2 har fått 50 procent bättre grafikprestanda och 20 procent bättre prestanda över lag vilket Microsoft anser innebära att datorn är snabbare än 95 procent av dagens bärbara datorer.

När det gäller valet av skärmar håller man fast vid storleken på 10,6 tum men väljer att förse Surface 2 med en skärm som klarar full hd-upplösning i stället för bara 1368x768 punkter.
Därtill har Surface 2 försetts med högtalare som klarar Dolby och går att få med ett ännu tunnare tangentbord, Type Cover 2 som dessutom har bakgrundsbelysning.

En annan intressant detalj är lanseringen av ett tillbehör där man i stället för bara tangentbord nu får en mer avancerad version som heter Surface Power Cover med ett extra batteri. Därtill lanserar Microsoft även en riktig dockningstation med tre extra usb-3-portar och mini displayport med stöd för inkoppling av två skärmar.

Microsoft har inte stuckit under stol med att försäljningen av dagens modeller knappast blivit någon större framgång och har tvingats ta till prissänkningar i flera omgångar.
I dagsläget kostar den billigaste versionen av Surface RT 3 300 kronor och då med flashdisk på bara 32 GB. Väljer man i stället en version med 64 GB och tangentbord som extra tillbehör hamnar priset på 4 500 kronor. Surface Pro har ett ingångspris på 7 000 kronor med disk på 64 GB och 900 kronor mer för en modell med 128 GB.

För den nya versionen, Surface 2, är det ingångspris på 3 900 kronor som gäller och 4 800 kronor för 64 GB. Den billigaste versionen av Surface Pro 2 kostar 7 900 kronor men nu kommer man även att kunna få den med flashdisk på hela 512 GB vilket ger ett pris på 16 000 kronor. För de allra flesta är nog 128 GB lagom och då hamnar priset på 8 800 kronor.