”In touch with the future” är rubriken på tisdagens stora branschevenemang i Stockholm, där Intel samlat en lång rad partner och kunder för att visa upp vad som är på gång inom segmentet för bärbara datorer.

Gemensamt för de flesta utställare är att man satsat på datorer som har löstagbara tangentbord, vilket innebär att man kan nöja sig med att plocka med skärmen när man ska dra i väg på kundmöte. Alternativt kan man vika undan tangentbordet och bara använda det vid behov.

Datorer av det här slaget har funnits ute ett tag, men nytt är att i stort sett alla nya modeller får tryckkänsliga skärmar – vilket stöds fullt ut av Windows 8. Därtill har det dykt upp ett antal billigare modeller som använder strömsnåla Atomprocessorer.

– Det vi ser nu är att de bärbara datorerna blir så mycket mer användbara när de kan användas både som surfplattor och arbetsmaskiner. Förut krävdes två burkar, men nu räcker det med en vilket innebär att man sparar pengar på programlicenser och liknande, säger Breck Parkinson, Intels globala marknadschef för surfplattor, till Computer Sweden.

Runt hörnet väntar dessutom nästa generations surfplattor, där Intel går över till 14-nanometers Atomprocessorer i 64-bitarsutförande.

Breck Parkinson säger att det innebär rejäla prestandaförbättringar även i lågprissegmentet.

– Nästa år får vi se genombrottet för 64-bitarssurfplattor med Atomprocessorer som inte bara får bättre prestanda utan även bättre batteritider, säger Breck Parkinson.

Dessutom förväntas Intel bygga in flera funktioner i kommande chipssatser. I Intels kommande utbud finns exempelvis 4g-modement XMM 7160 som stöder lte advanced för betydligt snabbare överföringar.

– Många nöjer sig givetvis med att utnyttja vanliga trådlösa nät men 4g blir allt mer ett krav, inte minst för företagskunderna. Där vill vi vara med och spela en viktig roll.

Andra områden som Intel satsar på är möjligheten att ladda surfplattor och mobiler trådlöst. Nyligen gick Intel med i Alliance for Wireless Power och Breck Parkinson säger att man inte har för avsikt att vara en passiv partner där.

– Jag kan inte säga när vi kan visa upp färdiga produkter men målet är givetvis att man ska slippa släpa med sig en massa laddare över allt och kan få teknik där man bara ställer surfplattan på bordet och laddar den i farten.