– Vi ser en stor effekt av de här förenklade registreringskraven och känner oss väldigt lättade av att den här frågan löst sig till slut, säger Pär Wilhelmsson, projektledare för Röda Korsets insamlingar.

Problemen för Röda Korset och andra välgörenhetsorgansiationer började när kravet på registrering för sms-betalningar genomfördes i februari i år. Människor som tidigare enkelt kunnat skickat penninggåvor till Röda Korsets insamlingar via betal-sms möttes de istället av ett meddelande med krav på registrering från operatörernas gemensamma mobilplånboksbolag Wywallet.

Resultatet blev att sms-gåvorna till Röda Korset på kort tid i det närmaste utraderades. Under februari minskade penninggåvorna via sms med 92 procent jämfört samma månad i fjol.

– Vi fick tillfälligt ta ett steg tillbaka och fokusera på andra insamlingskanaler. Men gåvor via webben innehåller betydligt fler trösklar än en enkel sms-betalning. Så det betyder väldigt mycket för oss att sms-kanalen fungerar igen, berättar Pär Wilhelmsson.

Vändningen kom i början av sommaren då Wywallet förenklade registreringskraven för sms-betalningar. Nu kan användaren skicka ett betal-sms direkt utan att först behöva registrera sig. Därefter kommer ett meddelande om att man automatiskt registreras i Wywallet och en fråga om man accepterar Wywallets villkor.

Enligt Pär Wilhelmsson har den förändringen räckt för att få fart på sms-gåvorna till Röda Korset igen.

– Vi ser en stor effekt av de här förenklade registreringskraven. Vi ser på kurvorna att sms-gåvor är på väg upp och att sms är en kanal som vi kan använda igen, säger han.