Gottfrid Svartholm Warg dömdes igår i Svea Hovrätt till ett års fängelse för intrång i Logicas stordatorer. Samtidigt valde hovrätten att upphäva tingsrättens dom i den delen av målet som rör intrång i banken Nordea och bedrägeri.

Henrik Olin vid den internationella åklagarmyndigheten är den som drivit målet mot Gottfrid Svartholm Warg i både tingsrätt och hovrätt. Han är kritisk till att Svea Hovrätt fäst så stor vikt vid vittnesmålet från kändishackaren och aktivisten Jacob Appelbaum.

Appelbaum visade bland annat för hovrätten att inställningarna i brandväggen på Gottfrid Svartholm Wargs dator var sådana att datorn kunnat fjärrstyras till exempel via en programvara skriven i Python. Hans expertvittnesmål tog också upp olika sätt att dölja en fjärrstyrning. Jacob Appelbaums vittnesmål var inte med i tingsrätten utan genomfördes under den sista förhandlingsdagen i hovrätten.

– Jag kan tycka att det är olyckligt att hovrätten inte gör en bättre källkritik i förhållande till den här bevisningen som kommer in fem i tolv. Appelbaum har bara tagit del av fragment av förundersökningen och drar väldigt tvärsäkra slutsatser, säger Henrik Olin.

Han tror att domen kommer att innebära att det ställs högre krav på åklagare i framtiden att ta fram bevis i de fall när en misstänkt hävdar att en dator inblandad i ett intrång har varit fjärrstyrd.

– Jag tycker att jag har bra bevis för att det inte har varit fjärrstyrning utan att det är Gottfrid Svartholm Warg som är bakom, säger Henrik Olin.

I delen av rättegången som handlar om intrång mot Logica har dock både hovrätt och tingsrätt gått på åklagarens linje och dömt ut ett års fängelse för dataintrång även om Svartholm Warg nekar.

– Det har ju varit den absoluta lejonparten av hela förundersökningsarbetet och är ett unikt avgörande. Det finns ju inte tidigare domar gällande dataintrång på den här nivån, säger Henrik Olin.

Skillnaden i de båda intrången är enligt hovrätten att intrånget mot Logica pågått under så lång tid att det inte är rimligt att tro att det handlat om fjärrstyrning. I Logicafallet finns dessutom ytterligare bevisning i form av chattar som polisen beslagtagit.

I går berättade Gottfrid Svartholm Wargs försvarare Ola Salomonson för Computer Sweden att han och hans klient funderar på om det ska söka prövningstillstånd för fallet i Högsta domstolen. Även åklagarsidan ska överväga den möjligheten.

– Men det är rätt speciella omständigheter som gör att ett mål kan bli aktuellt i Högsta domstolen, säger Henrik Olin.