Silk Road har de senaste åren gjort sig ökänd som nätets mesta tummelplats för illegal handel, främst med droger. Enligt den rapport som FBI skrivit för distriktsåklagaren i södra New York fanns det för en vecka sedan 13 000 annonser för olika droger på sajten, indelat i olika kategorier. Även hackarverktyg och -tjänster var vanligt förekommande.

FBI har sedan november 2011 med undercover-agenter genomfört över 100 köp via Silk Road, bland annat har ecstasy, kokain, heroin och LSD - allt av "hög kvalitet" - köpts. FBI-agenter har även köpt hackartjänster och skadlig mjukvara som lösenordsknäckare och fjärrstyrningsprogram.

Sajten, som hade närmare en miljon registrerade användarkonton, använde enbart den digitala valutan bitcoin som betalningsmedel och enligt FBI har handeln på Silk Road omsatt 1,2 miljarder dollar fram tills i dag, räknat på dagens bitcoinvärde. Ägaren av Silk Road ska ha dragit in 80 miljoner dollar i förmedlingsavgifter.

Denne ägare gick på sajten under namnet "Dread Pirate Roberts", men heter enligt FBI Ross William Ulbricht och är 29 år gammal. Han lokaliserades genom att FBI dels lyckades spegla Silk Roads servrar, dels genom att knyta honom till exempelvis ett visst Gmail-konto (se faktaruta). Ulbricht ska ha gripits i San Francisco, där han hyrde ett rum.

Under utredningen har FBI bland annat hittat meddelanden som visar hur "Dread Pirate Roberts" beställer ett lönnmord på en Silk Road-användare som utpressat honom, genom att hota att hänga ut identiteterna på Silk Road-försäljare. "Dread Pirate Roberts" ska ha betalat 150 000 dollar för att ta vederbörande av daga och även fått bildbevis på att så skett. Polisen i Kanada, där mordet ska ha ägt rum, har dock inte kunnat hitta bevis för att någon blivit mördad, vilket kan tyda på att "mördaren" blåste "piraten" på pengar.

Silk Road fanns inte tillgänglig via den vanliga webben, utan opererade som en så kallad onion-router, enbart tillgänglig för den som använder anonymiseringsnätverket Tor.

Läs hela FBIs rapport i stämningsansökan* (pdf) mot Ross William Ulbricht, som nu åtalas för narkotikadistribution, medhjälp till dataintrång och pengatvätt.

Handeln i bitcoin tog rejäl fart efter att nyheten om tillslaget blev känt då en mängd bitcoinägare började sälja av sina innehav. Vid strax efter 20-tiden svensk tid hade priset sjunkit med 15 procent.

*Stämningsansökan offentliggjordes först av säkerhetsjournalisten Brian Krebs.

Fakta

Här är några av de omständigheter som ledde FBI till Ross Ulbricht:

I februari 2011 gör en person med namnet "altoid" reklam för en ny sajt, Silk Road, på olika drogforum. Åtta månader senare är en "altoid" ute och letar efter utvecklare. En mejladress anges: rossulbricht@gmail.com. FBI begär ut användarinformation från Google som bekräftar namnet.

På Ulbrichts Google plus-sida länkas flera videor tillhörande Mises-institutet, en ekonomisk tankesmedja. På Silk Road har "Dread Pirate Roberts" en länk till mises.org i sin signatur och citerar även nationalekonomen Ludvig von Mises.

Gmail-kontot används enligt loggar från Google och operatören Comcast från ett hus i San Francisco, där en vän till Ulbricht bor. FBI hittar en video på Yotube där vännen och Ulbricht berättar att de bor tillsammans.

Silk Road-servrarna, som FBI speglat, visar sig skötas via vpn från ett internetcafé i San Francisco. Cafét ligger 150 meter från Ulbrichts väns hus.

Vid en rutinkontroll vid gränsen hittar amerikanska tullen 9 falska identitetshandlingar i posten, på väg till huset i San Francisco. Samtliga handlingar har Ulbricht på bild.