Memoto, under ledning av serieentreprenörerna Oskar Kalmaru och Martin Källström samt kameraexperten Björn Wesén, var länge hemlighetsfulla kring sitt senaste projekt. Men mottagandet blev överväldigande när projektet i vintras presenterades på crowdfundingsajten Kickstarter.

Visionen var att ta fram en kamera som tar två bilder per minut – dygnet runt, året om. Målet att dra in 50 000 dollar överträffades tiofalt och alltsedan dess har bolaget ständigt fått frågan om när kameran kommer att lanseras. Nu är det bestämt – den 1 november skickas de första av hittills 5 000 förbeställda kameror till kunderna.

Men Memoto som nu alltså byter namn till Narrative, vill bli mer än enbart ett kameraproduktionsbolag. Visionen är att skapa en mängd olika prylar och system som hjälper den som vill logga sitt liv i olika former.

– Lanseringen är bara början på Narratives historia. Efter det vill vi fortsätta utveckla såväl befintliga som nya produkter. Då behöver vi stärka och utöka vår kompetens på lifeloggingområdet, säger Oskar Kalmaru.

Därför kommer ett ekonomiskt tillskott väl till pass. Investeringen på tre miljoner dollar, motsvarande nästan 20 miljoner kronor, kommer dessutom från ett högst namnkunnigt bolag. Silicon Valley-baserade True Ventures har bland annat tidigare investerat i 3d-skrivarbolaget Makerbot, aktivitetsbandsföretaget Fitbit, belöningsbolaget Kiip, nyhetsföretaget GigaOm och den sociala mediesajten 9gag. Förutom True Ventures går även Passion Capital och Evan Nisselsson från LDV Capital in med en mindre summa.

– Pengarna som vi får in från True Ventures tryggar vår fortsatta snabba expansionstakt. Nu kan vi utveckla och leverera produkter enligt den interna plan som vi har tagit fram, vilket känns otroligt roligt och skönt. Investerarna har gedigen erfarenhet inom både mjuk- och hårdvara, och att få in dem i bolaget skapar stora möjligheter för framtiden, säger Oskar Kalmaru.

Han vill inte närmare gå in på vilka typer av produkter som bolaget vill producera framöver, men säger att det bland annat handlar om att presentera all insamlad data på ett bättre sätt.

– Fortfarande handlar mycket om data i silos. Vi mäter det ena och det andra men det är svårt att skapa ett sammanhang. Att ge kontext till vår data kommer vara nästa stora steg, säger han.

Fakta

Narrative är engelska för ”berättelse”. Det svenska ordet narratologi betyder läran om berättelsen; berättarteori.

  • Memotos nya namn: Narrative
  • Huvudkontor: Linköping
  • Tillverkar: Minikameror för livsloggning
  • Grundades: 2012
  • Sex delägare: Martin Källström, Björn Wesén, Oskar Kalmaru, Simon Pantzare, Eric Hampusgård och Sebastian Björkelid
  • Memotokameran skapar ungefär 4 gigabyte bilddata per dag, alltså omkring 1,5 terabyte per år. I tjänsten ingår en molnbaserad lagringstjänst för bilderna.