Nyligen arrangerade den ideella organisationen SEC-T den leverantörsoberoende säkerhetskonferensen med samma namn som organisationen. Konferensen arrangeras i Stockholm och i höst var det sjätte året i rad. Det något kryptiska namnet är en förkortning av security technology.

– Vi letade efter lediga domännamn och det blev SEC-T, säger Thomas Olofsson, som är en av de drivande i organisationen.

Målet är att öka säkerhetsmedvetandet i organisationer och att det behövs visades tydligt på konferensen. I ett av föredragen på konferensen kunde säkerhetskonsulten Hugo Teso berätta hur han via internet kunde ta över styrsystemet i ett trafikflygplan.

– Man blir mörkrädd över hur stora brister det finns i it-infrastrukturen - och jag som flyger flera gånger i veckan, säger Thomas Olofsson.

De var alltså sjätte gången som konferensen arrangerades i år. Idén föddes på den amerikanska hackerkonferensen Defcon.

– Vi var flera som i slutet av 1990-talet träffades på Defcon i Las Vegas och vi undrade varför vi åkte dit varje år. Kunde vi inte arrangera en konferens i Stockholm i stället?

Första året besökte 150 personer SEC-T-konferensen och i år var det 250 besökare, varav hälften är från offentlig sektor. Konferensen sponsras också av Punkt SE.
Thomas Olofsson driver tillsammans med en kollega säkerhetsföretaget Intelliagg, som är en förkortning av Intelligence Aggregation. Företagets viktigaste tjänster är penetrationstester och cyber intelligence.

Kunderna är främst brittiska och tyska företag.

– Vi kollar vilka hot som finns mot en organisation. Då handlar det om faktiska hot och inte om potentiella hot.