EUs vice ordförande Neelie Kroes vill se ett Europa utan gränser, även när det gäller telekom. Det skulle betyda ett slut på de extra mobilavgifter du tvingas på när du reser mellan länder i Europa och använder mobilen för att ringa eller surfa.

– Roaming för mig är gammaldags. Det hänger ihop med en situation när vi var 28 länder. Om du fortsätter att ta betalt av dina kunder på det sättet har du förlorat kontakten med verkligheten, säger Neelie Kroes.

I förmiddags träffade hon representanter för de fyra stora svenska mobiloperatörerna tillsammans med bland annat Facebook och Google för ett rundabordssamtal i Stockholm kring EUs nya telekompaket.

Paketet innehåller flera förslag som rör bland annat nätneutralitet, frekvenstilldelning och konsumentskydd, men det är förslaget på slopade roamingavgifter som rör upp känslorna hos de svenska operatörerna. Även om kritiken framfördes på ett artigt sätt så finns inget tvivel om att det finns en hel del irritation inför det nya förslaget.

– Vi är överens mellan de svenska operatörerna om att roamingen som sådan är en dinosaurie som vi måste ändra på. Utmaningen med Neelie Kroes förslag är att konkurrensen drivit marknaden i Sverige till en prissättning i dag som är låg jämfört med övriga Europa. Det gör att om man vill ha samma pris i alla länder så kommer priset för svenskarna att behöva öka, säger Thomas Ekman, vd på Tele2 i Sverige.

Problemet för honom och övriga svenska operatörer är skillnaden i pris mellan den svenska marknaden och grossistpriset i EU. Enligt Thomas Ekman får han betala 5 eurocent per megabyte när han handlar i Europa samtidigt som han bara kan ta 1,8 eurocent av kunden i Sverige. Ett alternativ enligt honom skulle vara att fortsätta reglera grossistpriserna nedåt i EU. Något sådant förslag finns dock inte i det nya telekompaketet.

– Man måste förstå att det finns skillnader mellan länder. Vi har varit framåt och pressat priser och så straffas vi för att det sitter det en massa tröttmössor i Spanien, Tyskland och Frankrike och håller priserna uppe, säger Thomas Ekman.

Även konkurrenten Peder Ramel, vd på Tre i Skandinavien, tror att det blir svårt att få till avtal i andra länder som stöder till exempel de fastprisavtal som finns i Sverige.

– Fri användning av röst kanske man kan komma överens om, men användning av data på det sättet som man gör i Sverige kommer man aldrig att kunna få till utomlands eftersom de näten inte är tillräckligt bra, säger Peder Ramel.

Neelie Kroes pekar på att hennes förslag är ett sammanhållet paket och att operatörerna måste acceptera helheten.

– Det innehåller både sött och surt. Operatörerna klagar på att jag tar bort en del av deras inkomster och de har de rätt i, men det är ett paket och de får också nya möjligheter. De borde sluta klaga på att de blir av med något och tänka på de nya möjligheterna, säger hon.