Nätfiske där fula fiskar försöker få användare att nappa på att klicka på länkar som leder till skadlig kod eller dela med sig av personlig information är ett stadigt problem för världens it-avdelningar. Många problem skulle emellertid kunna undvikas om användarna bara följde några enkla råd. Det menar i alla fall säkerhetsföretaget Rapid7, skriver den amerikanska tidskriften Chief Security Officer.

Rapid7 har sammanställt tipsen i en liten lista som kan skickas ut till användarna och följer de råden i den ska det förhoppningsvis bli färre incidenter. Här följer några exempel på de saker som Rapid7 vill att användarna ska tänka på.

Råd 1: Skicka inte känslig information som kontonummer och kreditkortsinformation via e-post. Vill du ändå göra det till någon du känner så skapa ett helt nytt meddelande istället för att svara på ett meddelande eftersom adressen då kan vara förfalskad.

Råd 2: Kontrollera alltid e-postadressen när du svarar på ett meddelande så att det verkligen går till den du tror.

Råd 3: Om det finns en länk att klicka på så för musen över länken först utan att klicka på den. Du ser då adressen länken verkligen går till. Om inte länkbeskrivningen och adressen verkar stämma överens så klicka inte på länken.

Råd 4: Öppna inte bilagor som du inte förväntat dig att få.

Råd 5: Om något verkar misstänkt så kolla alltid med it-avdelningen först innan du gör något annat.

Inga avancerade råd med andra ord, men om alla användare alltid följde dem skulle mycket vara vunnet. Så en påminnelse kan nog inte skada.