När Åke Persson grundade företaget Monitor för snart 40 år sedan anade han inte att han en dag skulle kunna dela ut över 20 miljoner kronor om året i bonus till sina anställda.

– Jag behöver inte mer pengar för egen del så därför delar jag ut vinsten till de anställda, säger Åke Persson.

Han har vuxit upp i skogen utanför Hudiksvall, utan vare sig vatten eller el, men Computer Sweden träffar honom i en våning i centrala Stockholm. Den har han haft i många år och han har även varit mantalsskriven i huvudstaden.

I korta drag bygger bonussystemet på att medarbetarna poängsätter varandra efter väl definierade kriterier. På basis av poängsättningen, där också närvaron är avgörande, sätts bonusen. Poängsättningen görs om varje år.

– Det finns medarbetare som verkligen har höjt sig, säger Åke Persson.

Systemet gör att bonusen varierar. Senast mellan 150 000 och 350 000 kronor per anställd. Det var ingen självklarhet att bonuserna skulle baseras på att personalen poängsätter varandra. Det centrala facket, som är Unionen, ville att alla anställda skulle ha lika stor bonus.

– Jag är helt emot att ge lika stora bonusar. Då får dragloken inget incitament att göra det extra för att dra in till det gemensamma, säger Åke Persson.

Han är kritisk till modellen som många riskkapitalbolag använder sig av, som oftast är att välja ut ett antal anställda som ska piska på de övriga.

– Jag tror på en morot för alla.

Systemet antogs när de anställda sa ja till det i en enkät. Åke Persson är nöjd. Lönsamheten ökar, företaget får toppbetyg för sin kundsupport och personalen tävlar i att håll kostnaderna nere. Engagemanget är på topp.

– De anställda på Monitor är mer engagerade i sina uppgifter än vad AIKs fotbollsspelare är i sina.

Han är förvånad att han inte fått fler negativa kommentarer från kunder.

– Vi har många kunder bland småföretagare i Småland. Jag trodde de skulle höra av sig och klaga på att vi var så lönsamma.

I början hörde flera forskare av sig, men hittills är det ingen som analyserat vad som sker när ett företag inför den här typen av bonussystem.

– Jag är övertygad om att Sverige hade haft fler företag kvar i landet med ett sånt här system.

Åke Persson inser att förutsättningen är att det är en stark ägare och att det finns pengar att dela ut.

– I ett börsnoterat företag är det uteslutet och i familjeföretag har man svårt att komma överens.

Monitor är en etablerad leverantör av affärssystem med 300 kunder runt om i världen. Systemet är översatt till elva språk och årsomsättningen ligger stadigt på över 200 miljoner kronor. Vinsten är hög.

När Åke Persson ska förklara orsaken till framgångarna lyfter han fram sin bakgrund som verkstadsarbetare.

– Jag har en gedigen erfarenhet av skärande bearbetning, som svarvare och fräsare.

När han i början av 1970-talet utbildade sig till produktionstekniker och därefter blev konsult upptäckte han att produktionsplanering var mycket krångligt. Hans ambition var att underlätta planeringen så att folket på golvet kunde ta till sig den. När det blev möjligt med datorstöd blev enkelheten ännu viktigare.

– Mitt krav på systemutvecklarna var att deras farmor och farfar skulle kunna hantera systemen.

Tvärt emot de flesta affärsystemsleverantörer började alltså Monitor i produktionen och utvecklade långt senare ett ekonomisystem.

– Andra började med ekonomisystem och utvecklade först senare system för produktionshantering, som något som de på golvet skulle ha. Det blir sällan särskilt bra.

Fakta

  • Monitor är leverantör av affärssystem och har en årsomsättning på drygt 200 miljoner kronor. Bolaget hanterar själv all försäljning och support.
  • Åke Persson grundade företaget på 1970-talet och är ensam ägare.
  • Sedan tre år poängsätter samtliga anställda varandras arbetsinsatser och poängen bestämmer bonusen. Förra året delade företaget ut mellan 150 000 och 350 000 kronor till var och en av de 115 anställda.
  • En dokumentärfilm om Monitor finns på cswe.se/monitor.