I dagsläget har 27-tumsskärmar blir något av standard och har tagit över den roll som 24-tummarna länge spelat. Nu går det dessutom att få en högupplöst variant för bara 4 000 kronor.

Nytt för i år är att skärmtillverkarna insett att många är sugna på att testa möjligheterna till fingerstyrning som finns i Windows 8.

Ett exempel är Dell som nu kommer med modellen Dell 27 Touch Monitor eller P2714T.

Sedan tidigare har Dell ett antal 27-tumsskärmar, exempelvis U2713HM med upplösning på 2 560 x 1 440 och som nu går att köpa för 4 000 kronor.

Den som tidigt vill testa de nya fingerstyrningsmöjligheterna får snällt hosta upp ytterligare två tusenlappar och då får man ändå nöja sig med upplösningen 1 920 x 1 080 punkter. Här talar vi ändå om full hd-kvalitet och det duger utmärkt för att titta på filmer och redigera hd-video.

För egen del ägnar jag mig också åt en del redigeringsarbete i både Indesign och Photoshop och skulle nog föredra något högre upplösning för att få plats med mer på skärmen.

P2714T är optimerad för Windows 8 vilket innebär att den har en pekfunktion som registrerar tio beröringspunkter för styrning med båda händer. Sånt är givetvis kul att testa men jag skulle nog säga att barn är en bättre målgrupp än vanliga kontorsarbetare.

På min kontorsarbetsplats hemma, där jag testat skärmen, har jag datorer med både Windows 8 och Windows 7. Kör man med det äldre operativsystemet går det inte att styra lika mycket med fingrarna, men de funktioner som används mest, typ öppna dokument, starta webbradio och surfa runt lite, fungerar utmärkt.

Ett användningsområde skulle kunna vara på en extradator i köket eller på offentliga platser, exempelvis inloggning i en reception eller biljettbokningsautomater. Lämpligen kopplar man skärmen till någon av de kompakta datorer, exempelvis Intel NUC, som till och med går att fästa på skärmens baksida.

Dell har försett P2714T med ett stativ som gör att man kan luta skärmen 60 grader bakåt, men jag skulle nog gärna ha sett att man kunde luta den mer framåt också eftersom jag hemma föredrar att sitta lite tillbakalutad med fötterna på skrivbordet.

Något som jag särskilt gillar med skärmen är att Dell, i vanlig god ordning, försett den med mängder av utgångar. Både displayport och vga, dubbla hdmi-portar och flera usb-portar för anslutning av kringutrustning. Typiskt nog saknas dvi-port och eftersom min Windows 7-dator inte har uttag för hdmi skulle det behövas en hdmi-adapter för anslutningen.

Är det värt att satsa på en så pass dyr skärm som den här? Den frågan går inte att besvara rakt av. Allt hänger på om man tror sig hamna i en situation där fingerstyrning gör mer nytta än vanlig musstyrning.

Jag behöver inte det, men det finns säkert många andra som jobbar så. För dem kan det vara värt att även titta på en så kallad allt-i-ett-dator, alltså där man byggt in datorn i skärmen.

Fakta

Dell 27 Touch Monitor P2714T har upplösningen 1 920 × 1 080 punkter, betraktningsvinkel på 178 grader och responstid på 8 millisekunder.

Butikspriset är 6 000 kronor.

Storlek/form 5

Användarvänlighet 3

Prisvärdhet 3