Till vardags jobbar Lumik Enterprises, bolaget bakom sajtverktyget Hemsida24, från sina lokaler i centrala Halmstad. Företaget har dock gjort det till en grej att ett par veckor varje år flytta hela verksamheten till ett annat ställe.

– Det började för två år sedan, berättar vd:n Ludvig Granberg.

– Då flyttade vi verksamheten till ett hus vid Tylösand, 200 meter från stranden. Så det var inte lika långt bort, men det var något annat. Vi hyrde ett hus och en flyttbil och fraktade över våra prylar. Vi turades om att laga mat till varandra och på kvällarna bjöd vi in vänner till fester och middagar.

Arrangemanget var lyckat. Så lyckat att det blev en repris året efter, också då vid den klassiska västkuststranden.

I år bestämde sig Ludvig Granberg för att sikta högre. I våras åkte han tillsammans med medgrundaren Mikael Öhrén över till Spanien för att rekognosera lämpliga ställen att slå ner sina temporära bopålar på. Valet föll på Solkusten.

Under hela oktober befinner sig bolagets anställda på de sydligare breddgraderna.

– Alla är inte här samtidigt och det är naturligtvis frivilligt att delta. Tio av 13 medarbetare gör det.

Flygresan och boendet betalas av företaget, och de kompenserar också medarbetarna med lite extra lön för att täcka den förmånsskatt som uppstår. Både utvecklare och supportpersonal flyttar med. För de senare fungerar det eftersom supporten är webbaserad.

Ludvig Granberg berättar att det var en del inkörningsproblem, bland annat med uppkopplingen till internet. Första dagen fick de sköta det med hjälp av mobiltelefonerna, men det löste sig efter ett besök i en lokal telekombutik, som för övrigt ägdes av svenskar. Det här är svensktäta områden, som bekant.

– Vi köpte en mobil 3g-router, så nu funkar det bra. Skype är en tjänst man blir väldigt beroende av när man flyttar ut kontoret så här, berättar Ludvig Granberg.

Lumik är företaget bakom varumärket Hemsida24. Det är ett webbaserat hemsidesverktyg, som framför allt riktar sig till småföretag som behöver hemsidor.

Företaget har vuxit ganska kraftigt de senaste åren, och vill nu expandera utanför Sverige. Konceptet med att flytta på kontoret under ett par veckor är ett sätt att locka till sig personal, säger Ludvig Granberg.

– Det här syftar till att öka sammanhållningen, stärka lojaliteten och banden till varandra. Vi har roligt tillsammans. Jag tror också att det ökar vår attraktion som arbetsgivare.

Fakta

Produkt: Hemsida24.

Antal anställda: 13.

Vd: Ludvig Granberg.

Ort: Halmstad.