IBM stöter på ytterligare motgångar för sitt Notes. Förra veckan meddelade både svenska ICA-koncernen och vitvarutillverkaren Whirlpool att de valt bort Lotus Notes till förmån Microsofts molntjänst Office 365. Nu går däcktillverkaren Goodyear Dunlop samma väg för sina 50 000 användare runt om i världen.

– Vi känner att Lotus Notes har hindrat oss när det gäller innovation och teknik. Däckbranschen är inte speciellt utvecklad och vi har tagit det här beslutet för att komma ifrån bakvattnet och in i framkant, säger Alexander Rydbeck som är it-chef på Goodyear Dunlop Tires i Sverige.

Som exempel nämner han svårigheten att integrera Notes med olika molntjänster och tillgänglighet i mobiltelefon och på surfplatta. I ett första steg flyttar Goodyear Dunlop de anställdas e-post från IBMs system till Microsofts molntjänst.

– Just nu pågår en pilot i Nordamerika , säger Alexander Rydbeck.

Företagets 150 anställda i Norden ska flyttas från Notes under första kvartalet nästa år.

Goodyear Dunlop använder Notes även för sitt CRM-system och när migreringen av e-post är klar ska även det systemet bytas ut.

– Det blir i fas 2, säger Alexander Rydbeck

När det gäller den övergången har Goodyeer Dunlop inte bestämt sig för leverantör. Företaget utvärderar på Microsofts Dynamics och SAP.

Samtidigt som Notes försvinner från företaget gör sig Goodyear Dunlop också av med Ciscos Webex som använts för videokonferenser. Den ersätts av Microsofts Lync.

Fakta

Goodyear är en av värdlens största tillverkare av däck. Företaget har 69 000 anställda runt om i världen och omsatte ungefär 21 miljarder dollar 2012. Det är 8 procent lägre än året innan.

Vid sidan av sina däck är företaget kanske mest bekant för sina luftskepp.