Frank Abagnale är känd som en av världens mest framgångsrika bedragare. Redan som 16-åring började han tjäna in sitt levebröd på att lösa in förfalskade checkar, flyga runt gratis utklädd till pilot, och jobba som doktor utan några studier bakom sig. Hans tidiga år har förevigats av Hollywood genom filmen "Catch me if you can", där han spelas av Leonardo DiCaprio. Och Frank Abagnale konstaterar att bravaderna på vita duken fortfarande går att utföra, enklare än någonsin.

- Jag förvånas ständigt över hur mycket enklare det är att stjäla någons identitet idag. Hade du kommit till mig för 50 år sedan och sagt att det jag gjorde då fortfarande skulle vara möjligt i framtiden, och till och med bli lättare, hade jag aldrig trott på dig.

Det var under en konferens i Stockholm, anordnad av säkerhetsföretaget Affinion, som Frank Abagnale varnade för hur lätt det är att stjäla identiteter, precis på samma sätt som han själv gjorde i sin ungdom. Han konstaterar att en stor del i det ligger i det beteende som de sociala medierna uppmuntrar till.

- Varför vill du ge bort det enda du har kvar idag, ditt privatliv? Jag förstår det inte. Som bedragare så är sajter som Facebook ovärderliga, genom att studera var du gillat och vilken information du lagt upp kan de kartlägga hela ditt liv. Ta över din identitet lika enkelt som det är att räkna till tre.

Han menar att många människor beter sig väldigt slösaktigt på nätet med sin privata information, och att det i förlängningen blir ett problem även för företagen, när de anställda tar med sig sitt riskbeteende till arbetsplatsen.

- Under alla mina år på FBI har jag aldrig varit med om att ett system som är i grunden säkert blivit hackat utifrån, det är inte så det fungerar. Det handlar istället om att en anställd gör något som den inte borde göra.

Frank Abagnale konstaterar att det finns ett stort behov av att utbilda människor i hur de beter sig säkert på nätet. Han kräver dock att alla företag som har en ambition att skydda sig mot intrång också tillämpar en it-policy där privat surfande och sociala medier är bannlyst på arbetsplatsen.

- Om du är ett företag som är seriöst med att skydda dina kunders information så måste du ta det på största allvar. Det är ett stort ansvar, och det spelar inget roll att sätta upp brandväggar om dörren hålls öppen av dina egna anställda.

Frank Abagnales tips till den som vill använda sociala medier på ett säkrare sätt är att vara sparsam med vad du lägger ut, och inte lägga ut personuppgifter som när du är född eller var du bor. Han rekommenderar också att använda en profilbild där flera personer synd i bilden, eller som inbegriper någon form av aktivitet. Det minskar risken för att en bedragare kan använda bilden för att ta fram förfalskade handlingar med din identitet.

Och för företagen är rekommendationen än tydligare: Bannlys sociala medier helt och hållet.