EFF (Electronic Frontier Foundation) är en oberoende organisation som arbetar med integritetsfrågor på internet. Organisationen meddelade i torsdags att man lämnar internetorganet Global Network Initiative då många av dess medlemmar samarbetar med NSA.

Global Network Initiative startades 2008 och bland medlemmarna finns företaget som Google, Microsoft, Yahoo och Facebook. Meningen med organisationen är att värna om användarnas integritet och privatliv på internet.

Efter att det uppdagats att många av medlemmarna i Global Network Initiative samarbetat med spionorganisationen NSA har EFF nu bestämt sig för att lämna organisationen i protest.

– Vi har åstadkommit mycket under de senaste fem åren, men EFF kan inte längre använda sitt namn i en organisation där medlemmarna inte kan avslöja hur de har samarbetat med avlyssningsprogram, skriver EFF i ett blogginlägg.

Enligt tidigare medierapporter som baseras på NSA-läckan Edward Snowden ska Google, Microsoft, Yahoo och Facebook med flera ha samarbetat med NSA i ett avlyssningsprogram. På grund av tystnadsplikt har företagen inte kunnat avslöja exakt vilken information som delats med NSA.

– Till dess att det införs seriösa reformer kring hur den här avlyssningen sköts känner vi att vi inte längre kan vara en medlem i den här organisationen, skriver EFF vidare.

IDG News