Säkerhetsfrågan är avgörande för konsumenternas intresse av att handla med smarttelefoner, visar en undersökning. Kreditkort anses säkrare än en mobiltelefon både vid köp i butik och online. Det visar en enkät från säkerhetsorganet National Cyber Security Alliance, NCSA, och betaltjänsten Paypal.

Betalning via persondator är enligt 62 procent av kunderna överlägset säkrast. Enbart 6 procent föredrar att betala med sin smartmobil.

Användarna fick även på en skala från ett till fem ranka hur säkra olika betalmetoder är. Av 1 000 de tillfrågade ger 84 procent ett säkerhetsmässigt omdöme för betalningar med vanliga pengar på fyra eller fem. Kreditkort får samma omdöme av 69 procent av respondenterna, medan 44 procent anser onlineköp vara mest säkert. Betydligt sämre omdöme får mobilbetalningar i butik och online, där endast 20 respektive 18 procent gav det högsta omdömet.

– Många sajter är inte optimerade för att betala med mobila apparater, säger Sucharita Mulpuru-Kodali, analytiker på Forrester Research, till IDG News.

Bland dem som shoppar online använder de flera konsumenter välkända sajter som Amazon och Ebay, samt rabattsajter som Groupon. Vid köp i butik och online låg andelen som föredrar köp via smarttelefon på sex respektive sju procent, enligt undersökningen. Majoriteten av respondenterna föredrar köp med pengar och kreditkort, eller vid persondatorn.

Enligt Paypal och NCSA så är användarna intresserade av alternativ till traditionella pin-koder och lösenord. Fingeravtryck och skanning av näthinnan är favoritersätten, som 53 procent respektive 46 procent föredrog.

Förutom den bristande tilltron till mobiltelefonernas säkerhet är andra faktorer som hämmar köplusten att telefonerna är långsamma och att skärmarna är för små.

Fakta

  • Undersökningen visar att de flesta har sina mobiltelefoner i närheten. 47 procent uppger att de har sina mobiler inom räckhåll. Ytterligare 20 procent uppger att de inte ha mobilen längre bort än rummet bredvid.
  • Majoriteten delen av respondenterna uppger att sannolikheten att deras smarttelefoner blir borttappade eller stulna är större än vad som är fallet för deras plånbok. Samtidigt hade fler personer blivit av med sin plånbok än sin mobiltelefon.
  • Uppemot 70 procent anser inte att det är säkert att lagra betalinformation på en smarttelefon och 60 procent uppger att de är oroade för säkerheten eller har otillräckliga kunskaper om den.