1. När fick du reda på din utnämning?

– Formellt fattades beslutet på regeringssammanträdet i torsdags. Det hela har varit en helt vanlig rekryteringsprocess.

2. Hur länge har du arbetat som företagsledare?

– Sedan 1987 har jag arbetat som vd eller koncernchef. Nu senast på Aktriva som arbetar med rekrytering, bemanning, organisations- och ledarskapsutveckling, omställning och rehabilitering, Innan dess har jag bland annat varit vd på G4S i Sverige. Jag har också arbetat i hälsosektorn som vd för Proliva där bland annat Cityakuten, Medicinsk Röntgen, Medilab och Stockholm Heart Center ingår. Och så har jag varit vd i ett norskt bolag som driver läkarbemanning och närsjukvård.

3. Hur kommer det sig att du nu byter till det offentliga och rollen som generaldirektör?

– Ja, det är väldigt nytt för mig – jag har aldrig drömt om att jag skulle bli generaldirektör. Jag gör det för att det är i en bransch som jag tycker mycket om. Det är dessutom ett helt nytt uppdrag i en helt ny myndighet. Det som vi ska försöka göra är lite unikt även med världsmått mätt och jag tror det kan ge eko även i en del andra länder.

4. Hur ser uppdraget ut?

– Jag ser det i tre delar: det första är att fortsätta driva den verksamhet som Apotekens Service har i dag, det andra är att samordna och utveckla vårdens it-stöd och det tredje, som en extra krydda, att ansvara för det personliga hälsokontot.

5. Hur skapas samverkan?

– I vilka former det ska ske vet jag inte ännu men det gäller att hitta ett forum för att försöka definiera hur det gemensamma behovet ser ut och hur det skulle kunna se ut. Som alltid gäller det förstås att hitta rätt människor.

6. Har du någon erfarenhet som du kan använda?

– Jag har med mig lång erfarenhet av saker och ting och fel som jag gjort och lärt mig av. Tre saker tycker jag är särskilt viktiga. För det första kundnyttan – nöjda kunder kommer främst för mig. För det andra, när man jobbar med service och tjänster så är det nödvändigt med engagerade medarbetare. Det tredje att ständigt jobba med utveckling, eller förändring som en del kallar det.

7. Det finns ju en snårskog av e-hälsoaktörer – hittar du i den?

– Nej, det blir väldigt mycket plugga. Det gör jag naturligtvis gärna eftersom det här är något som jag är väldigt intresserad av.

8. Vad kommer du att ägna den första månaden åt?

– Apotekens Services uppdrag fortsätter att rulla och de anställda där flyttar över. Parallellt med det så behöver vi ytterligare nya kompetenser. Så när vi skålat in det nya året ska jag börja bygga.

9. Vill du själv lägga till en fråga?

– Ja, eftersom det är i CS så kanske man kan undra om jag kan något om it. Svaret på det är att jag absolut inte är någon it-expert men jag har lärt mig genom åren hur bra affärs- och medarbetarstöd, bland annat i form av it, ser ut. Den förståelsen finns i grunden. Som tur är finns det också duktiga it-människor som kan ta det till den nivå som vi beslutar om.

Fakta

Namn: Torsten Håkansta.
Karriär: Ekonom i botten. Arbetat som företagsledare sedan 1987. Varit vd/koncernchef på Rikskupongkoncernen – först för dotterbolaget inom Investor och sedan under den internationella Accor-koncernen som ägare. Vd på Graphium Card 1995–1998. Vd/koncernchef för Proliva-koncernen, ägd av Praktikertjänst, där ett tjugotal företag inom vård och omsorg ingår, från 1998 till 2005. Sverige-vd för Falck, namnändrat till G4S efter ägarbyte, 2005 till 2007. Vd/koncernchef på Legevisitten Holding som sysslar med närsjukvård och läkarbemanning 2007 till 2008. Vd på Arbetslivsresurs från 2009 och koncernchef för Aktriva där Arbetslivresurs ingår sedan 2011. Ett antal styrelseuppdrag.