Avslöjandet kommer från läckan Edward Snowden och publiceras i dag i Washington Post. Enligt tidningen samlar NSA in hundratals miljoner kontaktlistor från personliga e-postkonton och tjänster för direktmeddelanden runt om i världen. Insamlingen riktar enligt de läckta dokumenten inte in sig direkt på enskilda individers konton, i stället handlar det om att samla in stora mängder data för som sedan kan användas för att kartlägga kontakter mellan människor.

Enligt de läckta dokumenten kommer den mesta intressanta informationen i materialet inte från direkta kontakter mellan två personer utan från vilka personer som finns i kontaktlistorna.

NSA ska enligt dokumenten ha samlat in kontaktlistor från populära tjänster som Gmail, Hotmail, Facebook och Yahoo. Bland dessa verkar Yahoo vara mest populär. Det kan bero på att Yahoo inte krypterat sin trafik på samma sätt som konkurrenterna. För till skillnad mot tidigare avslöjanden så samlas kontaktlistorna inte in direkt genom de berörda företagens servrar. I stället avlyssnas knytpunkter i nätet där trafiken passerar till exempel när tjänsteleverantörer flyttar data mellan sina serverhallar eller när en enskild användare loggar in på sitt konto. För att undgå amerikansk lag används knutpunkter utanför USA i samarbete med andra länders underrättelsetjänster och internationella nätoperatörer.

Sverige och Försvarets radioanstalt, FRA, har redan sedan tidigare pekats ut som en av de viktigaste samarbetspartnerna för NSA när det gäller att samla in den här typen av information.

Fredrik Wallin som är talesperson på FRA bekräftar att FRA delar med sig av uppgifter till andra länders underrättelsetjänster, men han vill inte säga vilka länder eller vilka uppgifter det rör sig om.

- Om adressböckerna går i det globala nätet, vilket de gör när de synkroniseras, så är det helt klart uppgifter man kan använda sig av i signalspaning, säger han.