Under tisdagen var det dags för Stockholm att få bli centrum för Novells Mobile Life Tour där företagets Europachef Dirk Schmidt var inledningstalare på ett välbesökt heldagsseminarium i Kista.

– Den trend vi ser i dag är att många anställda har mer nytta av tredjepartsprodukter än av de verktyg som de får på jobbet. Det har lett till att minst hälften av all data hanteras utanför de kontrollerade näten. Det har blivit en rejäl utmaning för it-avdelningarna, säger Dirk Schmidt.

Novell har haft några tuffa år där ingen längre kommer ihåg operativsystemet Netware och där grupprogrammet Groupwise har fasats ut från de flesta kommuner. Får man tro Novells företrädare skedde dock lite av en uppryckning när det nästan helt okända företaget Attachmate 2011 köpte företaget för 2,2 miljarder dollar.

Nu kretsar mycket kring administrationsplattformen Zenworks och inte minst den nya fildelningstjänsten Filr som kom i våras.

– Filr har blivit en stor succé inte minst för våra befintliga kunder som får tillgång till tjänsten gratis men vi ser ganska bra kundtillstömning även av helt nya kunder, säger Anders Ågren som tillsammans med kollegan Klas Palmer ger en utförlig presentation av Filr för seminariedeltagarna.

Här framkommer det att man med hjälp av valfria telefoner och surfplattor kan komma åt allt som finns på servrarna och Novell lovar att ha en ovanligt säker hantering för detta. Främst trycker man på möjligheten att ha en detaljerad kontroll över rättigheter att dela filer och kataloger där man gärna upprepar sloganen ”Känns som Dropbox men säker som Fort Knox”.

– Administratören kan styra om man får öppna och ändra i filer eller bara titta på innehållet och det går även att ställa in vilka som får synka eller ladda ner program, förklarar Klas Palmer medan han från podiet knappar in en e-postadress till en deltagare och tilldelar honom rättigheter att tilla på en fil som han delar ut.

Fakta

Novells nya fildelningstjänst går att använda på datorer, telefoner och surfplattor. Förutom Windows stöds även Mac OS, IOS, Android och Blackberry. Filr går att hantera lokalt via en server eller i form av en molntjänst. Ingångspriset ligger på cirka tolv kronor per användare och månad. För Novells befintliga kunder, exempelvis användare av administrationsplattformen Zenworks är Filr gratis.