Microsoft har haft det lite motigt när det gäller att förmå användarna att gå över till Windows 8. Ett år efter lanseringen är det bara åtta procent som gjort det, enligt Net Market Shares analyser.

Efter mycket klagomål från användare som inte har någon större nytta av att kunna styra gränssnittet med fingerrörelser presenterade Microsoft i juni en förhandsversion av Windows 8.1 där man återgått till ett något mer traditionellt gränssnitt.

Nu släpps den skarpa versionen, där man kan man välja att få upp den vanliga startsidan när datorn slås på i stället för ett antal appar i ett rutnät. Dessutom återgår man till något som liknar den vanliga startknappen, nu i form av en mindre, flaggformad knapp i nedre vänstra hörnet.

Windows 8.1, som tidigare gått under arbetsnamnet Windows Blue, har även blivit mer webbcentrerat vilket gör att molntjänsten Skydrive integrerats. Därmed ska det bli enklare att synka filer och göra säkerhetskopior av både mappar och enskilda filer.

Även när det gäller sökfunktioner har Microsoft gjort en uppryckning. Nu ska man kunna söka på alla typer av filer från ett och samma ställe.

Med det nya operativsystemet har Microsoft även hämtat en funktion från mobilvärlden där man nu ska kunna omvandla datorn till en accesspunkt där flera kan dela på internetförbindelsen.

Företagsversionen av Windows 8.1 Pro kostar dubbelt så mycket som standardvarianten. Då ingår funktioner som kryptering, fjärrstyrning via remote desktop och möjlighet att ansluta datorn till en domän.

– Vid midnatt den 18 oktober kommer man kunna köpa och ladda ned Windows 8.1 från Microsoft.se. Men redan klockan 13 i dag kommer den nya versionen att bli tillgängligt genom Windows Update, säger Thomas Floberg affärsområdeschef för Windows.

I samband med lanseringen av Windows 8.1 kommer även en uppgradering av serverversionen med en variant kallad Windows Server 2012 R2. Bland nyheterna här märks ett förenklat system för att komma åt central resurser där administratören kan koppla in användarna utan krav på domänanslutning.

Fakta

  • Användare av Windows 8 kan uppdatera gratis till Windows 8.1 under torsdagen. Den nya versionen kommer att bli tillgänglig för köp och nedladdning under fredagen. På Microsoft Store ligger priset på 1 100 kronor för standardversionen av operativsystemet. Företagsversionen Windows 8.1 Pro kostar 2 250 kronor inklusive moms.