– Mycket av den utvecklingen har drivits av myndigheter som vill jobba med öppna data, och startups. Nu börjar de stora företagen förstå att man borde spela på den här planen också, säger Andreas Krohn, expert på api:er hos Dopter.

Enligt honom finns det många företag som faktiskt har tagit fram api:er, men som väljer att hålla dem internt. En stor del av detta tror Andreas Krohn handlar om brist på kunskap, och en negativ attityd.

– Det har setts som att ”det där kan man ha om riktar sig mot studenter som sitter i en källare och leker med kod, men inte om man är en stor, seriös spelare, säger han.

Redan nästa år spår analysföretaget Gartner att 75 procent av företagen på Fortune 500-listan har skaffat öppna api:er. Vilket Andreas Krohn tolkar som att fler svenska storbolag borde ha anledning att känna sig lite stressade.

– Nu får de se att deras motsvarigheter på det internationella planet har det. Visa, Mastercard, flygbolag med fler kommer att ha det.

I Sverige är det i stället startup-företag och myndigheter (bland annat Riksantikvarieämbetet) som i hög grad har satsat på öppna api:er.

– Nästan varenda startup som är seriös har lanserat api:er som de drar nytta av. I den världen är det givet, säger Andreas Krohn.

Ett av de företagen är svenska faktureringstjänsten Billogram, som lanserade sitt api för bara några veckor sedan. Målet är att integrera fler tjänster.

– I stället för att försöka göra allt själva som traditionella affärssystem fokuserar vi på att göra en sak så bra som möjligt. Vi försöker att skapa enkla integrationer från andra system, som i sin tur är bäst på det de gör, säger Jonas Suijkerbuijk, ansvarig för utveckling på Billogram.


Vill du läsa alla Computer Swedens trendspaningar inför 2014? Ladda ner hela specialutgåvan här.

Fakta

Trend: Öppna api:er.

Vad är det: Program-meringsgränssnitt som är publika och möjliga för utomstående att utnyttja.

När händer de? Snart, om man får tro Gartner. Olika öppna data-satsningar driver dessutom på inom offentlig sektor.

Vem driver utvecklingen: I Sverige är offentlig sektor och startup-företag långt framme. Internationellt är floran mer varierad och inkluderar nätjättar som Twitter och kortföretag som Mastercard och Visa.

Effekter av trenden: Fler appar och webbtjänster kan (förhoppningsvis) byggas med hjälp av api:erna.