När Windows 7 kom sades det vara vad Vista borde ha varit. I någon mån kan man säga detsamma om Windows 8.1. Microsoft borde ha insett att det inte går att få företag med vanliga kontorsdatorer att satsa på ett gränssnitt som från början utvecklats för surfplattor. Det hade varit oerhört enkelt att bygga in en funktion där operativsystemet kunde känna av vilken typ av dator och skärm som används och saknas då en tryckkänslig skärm borde startsidan vara det traditionella skrivbordet.

Den viktigaste nyheten i Windows 8.1 är i mitt tycke att Microsoft fått ge efter för de vanliga användarnas krav, men dessvärre har man inte gått hela vägen. För att kunna starta med den vanliga startsidan i stället för ett antal appar i ett rutnät måste man leta upp en grundinställning för det. På datorer som ansluts i ett företagsnät är det lätt fixat från en central administratör men jag gissar att många ovana hemanvändare kommer att ringa till pc-butiken och ställa frågor kring just det här.

Jag har kört förhandsversionen av Windows 8.1 sedan den kom i somras och installerade den skarpa versionen direkt när den dök upp den 17 oktober. De viktigaste ändringarna när det gäller startsida och återgång till en startknapp nere i vänstra hörnet är alltså välbekanta sedan några månader, men med den färdiga versionen känns bygget mera stabilt.

Dessutom har Microsoft lagt ner mycket krut på utveckling av de appar som är anpassade för Windows 8.1. Bland dem märks Movie Moments, som kan användas för att redigera video och bildredigeraren Fresh Paint. Även när det gäller den vanliga fotoappen har det skett en del förbättringar där man byggt in fler redigeringsmöjligheter, typ borttagning av röda ögon samt en del fotofilter.

En av de saker som jag länge retat mig på i Windows 8 är sökfunktionen där man hittills tvingats söka inom olika kategorier. Nu har Microsoft genomfört en förändring där man i standardinställningen söker både i systemmappar, inställningsmappar och vanliga filmappar vilket jag tycker underlättar oerhört mycket.

Jag är en flitig användare av webblagringstjänsten Skydrive, som visserligen inte är marknadens snabbaste men däremot både gratis och lättanvänd. Därför känns det som ett steg framåt när tjänsten har blivit en integrerad del av Windows där man som standard kan välja att spara allt man gör i molntjänsten och komma åt filerna från valfri webbläsare.

Funktioner som dessa blir även allt mer intressanta på företagssidan där man numera kan koppla Skydrive Pro till Sharepoint och Office 365. Den version jag testat är företagsvarianten Windows 8.1 Pro, dock på hemmaplan där jag inte haft möjlighet att testa nyheter som Work Place Join, Windows To Go, Directaccess och Work Folders varav en del kräver koppling till nya Windows Server 2012 R2.

Nya Windows känns som ett kliv i rätt riktning. Särskilt för företagsanvändare som inte bara får en mer kontorsvänlig arbetsyta utan även ett antal nya funktioner som gör det intressant att – äntligen – byta upp sig från Windows XP.

Fakta

Windows finns i tre utföranden: Basic Edition, Pro och Enterprise. Priset är 1 100 kronor för standardversionen medan företagsversionen Windows 8.1 Pro kostar 2 250 kronor inklusive moms.

Betyg (1–5).
Gränssnitt: 3
Användarvänlighet: 3
Prisvärhet: 3
Stabilitet: 4
Funktioner: 3
Installation: 4
Medel: 3,3