Computer Sweden är bara en av många tidningar som testat nya Windows 8.1 och erfarenheterna är inte bara positiva. Allra sämst har det gått för den, måhända lilla användargrupp, som försökt uppdatera surfplattan Surface RT från Microsoft. Efter ett antal felrapporter kring användare som drabbats av så kallade blåskärmar, ”blue screen of death” beslutade Microsoft att dra tillbaka den versionen av Windows 8.1 från Windows Store.

Ett av de problem som jag själv har stött och som många andra kommenterat på Microsofts supportforum gäller ett felmeddelade som lyder: ”säker start har inte konfigurerats på ett korrekt sätt”.
Även Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows uppger att han fåt detta felmeddelande.

– I de olika trådarna är det tydligen ett antal Asus-datorer som påverkas, jag får nämligen samma text på min Asus-dator hemma.

Den dator som jag fått felmeddelandet på är dock inte en Asusdator utan Intels lilla NUC som använder ”uefi secure booting”. En lösning som fungerat för vissa är att gå in i bios och slå på secure booting, något som dock inte går på vissa modeller. I mitt fall går det oftast inte att komma vidare efter steget med inloggningen via Microsoftkonto.

– Svaret från oss är att det är ett känt problem och att det jobbas på det, säger Thomas Floberg.

I kommentarsfältet under min testartikel på Windows 8.1 är det många som rent allmänt retar sig på det bökiga installationsförfarandet. En typisk kommentar kommer från ”christeratwulff”: "Uppdateringen kostade mig cirka 5 timmar extra arbete. Ljudet försvann, likaså "utökade skärmar". Uppdateringar av ljud- och grafikkort, återställning. Uppdateringar som hamnade i "loop" med mera." Hans slutknorr är: "Har man inte en touchskärm = ingen större nytta med uppdateringen."