Massavlyssning är inte ens bra säkerhet.

Det är inte heller vad säkerhetsexperten Bruche Schneier kallar för ”security theater”, som att tvinga alla flygpassagerare att ta av sig skorna.

Terroristerna finner på sätt att kringgå säkerhetsåtgärderna. Om det inte går hittar de på nya former av terror. Självmordsbombare är ett exempel.

Massavlyssningen och säkerhetsteatern kan bara förstås om man funderar över syftet.

Syftet är att visa vem som bestämmer.

Det är inte du.

Om någon som du aldrig får veta namnet på vägrar dig inresa i USA därför att han eller hon tror att du, liksom alla andra schweizare, är terrorist har du ingenting att sätta emot.

Blir du arg och börjar protestera tar det ännu längre tid innan du får tillstånd att ta returflyget hem.

Massavlyssning för att bekämpa terrorism är inte kostnadseffektivt, för att uttrycka det milt. Se hur det gick för DDR.

Tanken är att ”analytiker” ska kunna sitta i luftkonditionerade rum, långt från alla faror, och räkna ut vad som är på gång.

Vi som minns hur Palmeutredarna tjuvlyssnade på kurdiska telefoner och försökte gissa vad kurderna menade när de talade om bröllop känner igen principen.

Multiplicera kurdavlyssningen med några hundra miljoner. Blir utfallet bättre?

Riktig underrättelseverksamhet är skitigare än så.

Vill man veta vad kurderna menar när de talar om bröllop hjälper det inte att lyssna på ett inspelat telefonsamtal om och om igen. Man måste känna kurderna. Man måste känna de kurder som pratade.

Spioner, infiltratörer, tjallare, dubbelagenter, trippelagenter, inflytelseagenter är vad som krävs för att man verkligen ska få veta vad den andra sidan har för sig.

Och det är farliga yrken, till skillnad från analytikeryrket. Fängelse och utvisning är bara början. Den som blir ertappad riskerar döden eller tortyr.

Och den diplomat eller statsman som under en period byggt upp en förtroendefull relation till den andra sidan, och därmed kan bidra till en trovärdig bild av vad som sker i vad som synes ske, riskerar under nästa period att stämplas som förrädare eller dubbelagent.

Den före detta CIA-agenten Robert Baer har i flera böcker varnat för övertron på analytiker och pekat på behovet av människor som riskerar liv, lem och anseende genom att gå så nära motståndaren som möjligt. (Hans bok See no evil inspirerade George Clooney till långfilmen Syriana.) Läs gärna vad han har skrivit.

Det finns ingen anledning att finna sig i övervakningen av telefonsamtal och e-post. Att avlyssningen är nödvändig för att stoppa terrorism är inte sant. Avlyssningen förhåller sig till riktig terroristbekämpning som bysantinsk byråkrati förhåller sig till administration. Den är ett maktmedel, inte ett hjälpmedel. Den finns för att du ska veta att de håller ögonen på dig.