Redigeringskrig kallas det när en artikel i Wikipedia ändras fram och tillbaka, fram och tillbaka. Skribenter med motsatta åsikter håller noga koll på artikeln och rättar varandra.

Det är utgångspunkten för en studie av de mest kontroversiella ämnena på Wikipedia. Fyra forskare, Taha Yasseri, Anselm Spoerri, Mark Graham och János Kertész, har sammanfattat de största redigeringskrigen på Wikipedia till en lista.

Slutsatsen är att Israel är det mest omstridda ämnet, följt av Adolf Hitler och judeutrotningen. Religion väcker mest oförsonliga känslor. Bortsett från Hitler är Barack Obama den mest kontroversielle politikern. Han är på tolfte plats.

Studien kommer ut som bok 2014, men en sammanfattning kan laddas ner från nätet. Den bygger på webbsidor på tio språk, tyvärr inte svenska. Däremot både arabiska och hebreiska.

Underlaget är ändringar i Wikipedia på de tio språken under 2010. Materialet har sammanställts på flera sätt i rapporten. Enligt en av sammanställningarna, ett så kallat spriraldiagram, är de tio mest kontroversiella ämnena:

* Israel
* Adolf Hitler
* Judeutrotningen
* Gud
* Ateism
* Europa
* Evolutionen
* Jesus
* Islam
* Muhammed