Du minns kanske ”Vänd ean-koden åt rätt håll”, som det stod på snabbköpskassebandspinnen för några år sedan.

Den enda som förstod anvisningen var de som visste hur de skulle göra.

Vi andra frågade oss vad en ean-kod var och vilket håll som var rätt håll.

Ean-kod är ett annat ord för streckkod. Ean är en förkortning för ”international article number”, en förkortning helt i stil med anvisningen på pinnen.

Förkortningen är en precisering som inte behövs. Det finns andra streckkoder än ean, men inte på konservburkar.

Man kan alltså skriva ”streckkod” i stället för ”ean-kod” i en matbutik utan att kunderna frågar ”ursäkta, vilket slags streckkod menar ni?”.

Vad som är ”rätt håll” återstår att klara ut. Enklast är att ta en titt på kassören/kassörskan och se hur han/hon/hen håller varan intill läsaren. Men, som sagt: om man vet att man ska göra så behöver man inte anvisningen på snabbköpskassebandspinnen.

Som, för övrigt, tycks ha gått till återvinningen.

Nog om detta. Nu till rutor.

Computer Sweden använde ordet rutkod i en rubrik nyligen, och det tycks ha smällt en och annan säkring i huvudet på några läsare.

Streckkod – rutkod. Hur svårt kan det vara att förstå?

Qr-kod handlade det om. Qr-kod är en välkänd term, åtminstone bland CS läsare, så att använda ett mer beskrivande ord gör kanske inte texten begripligare. Vilket medges.

Qr-koder är de rutmönster som, bland annat, ofta kodar adressen till webbsidor. Att det är qr-kod ser man på de svarta ramarna i tre av fyra hörn.

Som de flesta CS-läsare redan vet kan man fotografera av en qr-kod med en smart mobil, som sedan tyder koden och öppnar webbsidan. Eller hittar på något annat. Onekligen smidigt.

Streckkod duger inte för att koda adresser till webbsidor. Man får inte med tillräckligt många tecken med streckkod.

Qr står för ”quick response”. Det är en japansk vidareutveckling av en amerikansk uppfinning.

Qr-kod är nämligen inte den enda rutkod som är i bruk.

Föregångaren heter Data matrix och används flitigt i USA, men även i Sverige. Data matrix-koder känns igen på att två sidor avgränsas av heldragna svarta linjer, som i ett L, medan de andra två sidorna avgränsas av omväxlande svarta och vita rutor. Allt för att visa hur rutmönstret är orienterat.

När Toyota ville använda Data matrix för att märka bilkomponenter stupade det på att Data matrix bara kan koda bokstäverna i det engelska alfabetet. Så Toyotas dotterföretag Denso Wave utvecklade qr-koden, som också klarar japanska skrivtecken. Koden spred sig snabbt utanför bilindustrin, särskilt när man upptäckte att den kunde koda webbadresser. Mest originellt är kanske det nederländska myntet med qr-kod.

Qr-koden är patenterad, men Denso Wave tillåter att den används fritt och utan avgift.

Det verkar logiskt för mig att en kodning som utgör ett rutmönster kallas för rutkod, i analogi med streckkod. Och ordet behövs som övergripande benämning på de båda kodningarna. Ni som tycker att ”man inte kan säga så”, sätt in en ny säkring och vänj er.