Missa inte: Chatta om Surface och Microsofts plattsatsning kl 14:00.

I mitt yrke som journalist är det ett minimikrav att ha en dator som man snabbt kan mata in texter på samt även redigera bilder som ska publiceras i tryck eller på webben. Det är nog det främsta skälet till att jag inte haft någon större nytta av traditionella surfplattor i det dagliga arbetet. Nu finns dock en uppsjö av hybridmodeller där man i princip får en vanlig, bärbar dator men med en löstagbar skärm som man kan surfa på.

Med Surfaceserien som introducerades förra året valde Microsoft en modell där man flyttar all datakraft till själva plattan medan tangentbordet är ett magnetiskt bihang med rätt låg kvalitet. Nu finns den andra generationen här och en nyhet är att både plattorna och tangentborden blivit smartare. De tangentbord som säljs redan från start har blivit bättre på att identifiera fingrarnas placering vilket gör att det blir färre felskrivningar.

I denna video berättar testaren Joel Åsblom mer om Surface Pro 2.

Dessutom har tangentborden försetts med led-lampor, något jag personligen tycker är en stor fördel när man sitter och gör anteckningar i konferenslokaler med dämpad belysning. Om ett par månader kommer Microsoft även med tangentbord som har inbyggda extrabatterier vilket ska innebära att man knappast längre behöver ha med sig strömsladden under heldagskonferensen.

Men även utan denna extra kraftkälla är nya Surface Pro 2 betydligt bättre än föregångaren när det gäller batteritid. Microsoft uppger att batteritiden förlängts med 75 procent och den uppskattningen är nog ganska korrekt. I mina tester där jag låtit en video rulla på kontinuerligt kommer jag upp i cirka 6,5 timmar vilket borde innebära cirka åtta timmars drift vid mer normal kontorsanvändning.

På tal om kontorsanvändning har jag roat mig med att hårdköra den nya datorn med samma utbud av program som används på jobbet. Jag laddade exempelvis ner Adobes tunga grafikpaket, Indesign, Photoshop, Illustrator och även filmredigeraren Premiere Pro för att kontrollera vad Surface Pro 2 klarar. Och, jadå, prestandamässigt är det inget som stöter på patrull vilket givetvis främst förklaras med att datorn försetts med Intels fjärde generation Core-processor.

Ska man gnälla på något här är det väl främst att de enklaste versionerna av Surface Pro 2 bara levereras med 4 GB arbetsminne och 64 GB flashdisk. Det är en sådan modell jag testat och efter att ha installerat alla programmen, inklusive Office 2013 återstår bara 20 GB på disken. Ska man köra tunga program av det här slaget bör man nog införskaffa en version med 256 eller 512 GB disk och här får man samtidigt arbetsminne på 8 GB.

Sedan är det ju även självklart att seriösa redigerare inte sitter och jobbar mot en skärm på bara drygt tio tum. Jag införskaffade en displayportadapter för inkoppling av en större skärm samt anslöt externt tangentbord och mus via bluetooth. Detta är en problematik som Microsoft känner till och efter årsskiftet kommer en smidigt dockningsstation (jo, jag har fått se den) som förenklar den processen.

Sammanfattningsvis kan sägas att proffsversionen av Surface tar det bästa av två världar. Eftersom den bygger på fullstora Windows 8.1 Pro stöder den alla säkerhetsfunktioner som jobbet kräver och har, till skillnad från den mer renodlade surfplattan Surface 2, stöd för installation av alla vanliga Windowsprogram.

Eftersom detta kraftpaket bara väger 900 gram borde det även vara tilltalande för fältarbetare som främst behöver samla in sådant som kunduppgifter och komma åt affärssystem på stående fot. Men ha i åtanke att Surface inte har något modem för mobila nätverk, det kommer inte förrän i nästa version, så ska man surfa utanför de trådlösa näten måste det ske via en koppling till telefonen.

Som jag ser det är den här versionen av Surface Pro något av en fullträff när det gäller förhållandet mellan prestanda och vikt. Dock tycker jag att den mest användbara version, alltså den med 256 GB flashminne och 8 GB ram är något för dyr. Men om priset inte spelar så stor roll är det bara att slå till!

Fakta

Microsofts nya surfplatta är i själva verket en fullfjädrad dator som lätt kan ersätta vanliga kontorsdatorer. Den enklaste versionen med flashdisk på 64 GB kostar 7 800 kronor inklusive moms meden 256 GB-modellen kostar 11 500 kronor. Till det kommer tangentbord där Type Cover 2 som kostar 1 160 kronor.

Betyg 1–5
Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 3
Funktioner: 5
Prestanda: 5
Medel: 4,2

CS teknikreporter Joel Åsblom svarar på era frågor om Surface Pro 2. Kan den verkligen ersätta kontorsdatorn? Dessutom medverkar vår nyhetschef Marcus Jerräng, som chattar om Microsofts situation på plattmarknaden, och vartåt han tror det bär framöver. Chatten börjar klockan 14:00, men redan klockan 13 kan du börja ställa frågor.