Denna artikel är en del i ett tema om Google Glass-testarna.
Del 1: Så tycker testarna om Google Glass
Del 3: "Stor potential i Google Now-kopplingen"
– Min personliga användning handlar mycket om att få snabb information här och nu. Bara en sån enkel grej som att titta vad klockan är. Jag tar inte längre upp telefonen, utan tittar i glasögonen. Det går också väldigt snabbt att ta bilder och filma. Jag läser mejl, kollar Twitter och läser nyheter via glasögonen, säger Eva Mårell-Olsson.
Hon är doktor och universitetslektor på institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet och den första i Sverige som fick grönt ljus att förhandstesta Googleglasögonen. I början av juli var hon hos Google i New York och hämtade dem.
Hon använder inte bara glasögonen privat, utan också i flera forskningsprojekt. Och väldigt mycket i det dagliga arbetet på universitetet.
– Under presentationer och föredrag om framtidens it i lärandet använder jag glasögonen väldigt mycket. När jag låter lärarstudenter prova glasögonen ger det ofta ett otroligt bra underlag för diskussioner om it i lärandet, säger Eva Mårell-Olsson.
När hon visar glasögonen för lärarstudenter är det först wow-faktorn som dominerar, sedan kommer alltid idéerna om hur de kan användas. Därefter uppstår ofta också etiska diskussioner kring användningen av Google Glass, berättar Eva Mårell-Olsson. Hur påverkas den personliga integriteten för eleverna när man kan fota och filma dem så lätt i klassrummet.
Har du studerat hur barn reagerar på Google Glass, blir de rädda för det robotliknande utseendet eller tycker de att det är spännande?
– Det har jag inte hunnit med än. Men vi har projekt på gång där vi ska titta på hur den här typen glasögon kan användas i klassrummet. Det ska bli jättespännande att se hur barn uppfattar den här tekniken.
Tror du Googleglasögon har en framtid i skolundervisningen?
– För att fungera i Sverige måste först språkstödet i Google Glass bli betydligt mer utvecklat. Idag förstår glasögonen bara engelska med amerikansk accent.
Hur använder du själv glasögonen en vanlig dag när du inte jobbar?
– Vissa dagar har jag på mig dem nästan hela tiden. Men ibland så tar jag av mig dem när jag går ut. Folk är väldigt intresserade av glasögonen och man blir väldigt uttittad. Om jag har en tid att passa måste jag ibland välja bort att ha glasögonen på mig. Det är många som vill stanna mig och fråga saker om glasögonen. Jag försöker verkligen vara ödmjuk och låta alla som vill få prova dem. Men ibland hinner man inte, säger Eva Mårell-Olsson.
Bland de forskningsprojekt som hennes Googleglasögonen medverkar i märks ett samarbete med Tandläkarhögskolan. Där ska man testa att tandläkarläraren som utför undersökningar bär Google Glass. Det tandläkaren ser projiceras sedan upp på skärmar så att studenterna lättare kan följa undersökningen.
– Tandläkare måste använda båda händerna när de arbetar. De kan inte hålla på med något annat samtidigt som de gör en undersökning. Därför ska det bli intressant att prova glasögonen och se hur den här typen av teknik upplevs.
Eva Mårell-Olsson kan tänka sig att Google Glass visar sig väldigt användbara i fler yrken där man använder båda händerna i arbetet. Med glasögonen kan man ändå göra röstanteckningar, ta bilder och dokumentera samtidigt som man arbetar.
Hon har också involverat Googleglasögonen i ett projekt för att utforska hur augumented reality kan ingå i interaktion med ett konstverk.
– Vi har ett samarbete med CGI där de ska utvecka ett slags virtuellt klotterplank med Augumented Reality.
Så sent som i somras fanns uppskattningsvis runt 10 000 personer i USA som fått köpa ett eget förhandsexemplar av Google Glass.
När Google i våras gick ut och efterlyste Google Glass-testare på Twitter och Google+ erbjöds drygt 4 300 personer att skaffa glasögonen. Eva Mårell-Olsson var en av få personer utanför USA som fick möjligheten.
Tillsammans med Pernilla Näsfors som jobbar för Världsbanken i Washington var hon de enda svenska namnen på listan.
Den exakta siffran för hur många Googleglasögon som finns i Sverige i dag är okänd.