Flygpassagerare ska inte längre hindras ifrån att använda elektronisk utrustning ombord på planen. Det har amerikanska Federal Aviation Administration beslutat uppger AP.

Det innebär att passagerarna ska kunna läsa, arbeta, spela spel, se film och lyssna på musik under hela flygresan.

Enligt FAA klarar de flesta flygbolag de kriterier som krävs för att kunna använda elektroniska apparater vid start och landning men det innebär inte att alla kommer att tillåta det direkt. Det får varje flygbolag själv avgöra.

Mobilsamtal kommer dock inte att tillåtas. Internetanslutning för att surfa, mejla och ladda ner data är också fortsatt förbjudet under 3 000 meters höjd och tyngre apparater som bärbara datorer och liknande får inte heller vara framme då utan ska stoppas undan.

På den lägre höjden måste också flygplansläget i mobiler och annat aktiveras.

Beslutet baseras på information från en grupp experter där bland annat representanter för flygbolagen, flygplanstillverkarna, passagerare, piloter, flygvärdinnor och mobilindustrin ingått.

I sitt arbete har FAA inte övervägt att ändra reglerna kring mobilsamtal under flygning eftersom det är en fråga som ligger under en annan myndighet, Federal Communications Commission.