Det går bra för Google nu. Åtminstone om man ser till företagets marknadsandelar på mobiltelefoner. Får man tro de mätningar som analysföretaget Strategy Analytics presenterade, samma dag som Google lanserade telefonen Nexus 5, har marknadsandelen ökat från 75 till 81,3 procent. Under mätperioden från september 2012 till samma månad i år framgår det att Apple minskat sina marknadsandelar från 15,6 till 13,4 procent medan Microsoft ökat från 2,1 till 4,1 procent. Den stora förloraren är inte helt förvånande Blackberry som för ett år sedan hade en marknadsandel på 4,3 procent men nu halkat ner till en enda ynka procent.

Totalt under den här perioden uppger Strategy Analytics att det såldes 251 miljoner telefoner varav 204 miljoner hade Android som operativsystem medan Apples operativsystem återfinns i 33,8 miljoner av de sålda telefonerna. Häromdagen uppgav Nokia, Microsofts främsta partner, att man lyckats skeppa 8,8 miljoner Lumiatelefoner under årets tredje kvartal vilket måste ses som anmärkningsvärt eftersom det bara såldes 3,7 miljoner Windowstelefoner under tredje kvartalet förra året.

Klart är ändå att den breda massan väljer Androidtelefoner och med nya Nexus 5 ges ytterligare ett alternativ där man får en högt specificerad modell till ett relativt lågt pris. I Sverige sker säljstarten i mitten av november till ett rekommenderat pris på 4 500 kronor.

Anders Elbak, analytiker på IDC är övertygad om att Nexus 5 kommer att bidra till en fortsatt tillväxt för Android.

– Nexus 5 kommer dessutom att bli lite av en måttstock för många andra leverantörer och ger en fingervisning för vad vi kan vänta oss framöver på smartphonesidan.

Anders Elbak betonar dock att framgångarna för Windows Phone även innebär en ökad konkurrens.

– Det vi ser nu är att det lossnat ordentlig för Windowstelefoner som ju haft den största tillväxten under hela 2013 och klart distanserat Blackberry. Intressant att notera är att Windows Phone står mycket starkt på de marknader där vi förväntar störst tillväxt framöver, främst då Östeuropa, Asien och Sydamerika, säger Anders Elbak.

Jonny Malmlöf, pr-ansvarig på kedjan Phone House säger att det fortfarande främst handlar om Iphone eller Android bland företagets kunder men att man bevakar utvecklingen för Windows Phone med intresse.

– Nexus 5 är en väldigt intressant produkt och hett eftertraktad bland pionjärer bland Androidanvändarna i ett första skede. Om den når en bredare målgrupp återstår att se, säger Jonny Malmlöf, pr-ansvarig på kedjan Phone House.

Fakta

Googles nya telefon är tillverkad av LG och har en skärm på 4,95 tum med upplösning på 1920x1080 punkter. Kameran är på åtta megapixel och processorn en fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 800.
Telefonen är först ut med Android 4.4, Kitkat och kostar 4 500 kronor.